AKTUELNO

Vehabović za "Avaz": Crkva iz dvorišta nane Fate mora biti uklonjena do kraja godine

Neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava je, prema Krivičnom zakonu BiH, krivično djelo

Vehabović: Utvrđena povreda prava na imovinu Fate Orlović i drugih aplikanata. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

1.10.2019

Neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava je krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH i do države Bosne i Hercegovine je šta će preduzeti ukoliko ova odluka ne bude izvršena, izjavio je za "Avaz" sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović. 

Kako je kazao, o izvršenju presude brinut će se Komitet ministara i Vijeće Evrope, a s obizirom na to da je rok kratak, bh. vlasti trebale bi prionuti na posao. 

- Na rješavanju ovog pitanja vlasti bi trebale početi raditi što prije. Jasno je da je ova presuda drugačija u odnosu na druge koje je donosio Evropski sud za ljudska prava, kao što su Sejdić i Finci, Pilav, Zornić, gdje se tražila izmjena Ustava BiH. Ovdje to nije slučaj i presuda se može odmah izvršiti - poručio je Vehabović. 

Kako je kazao, rok za izvršenje ove presude su tri mjeseca. Vehabović je istaknuo i da crkva, prema presudi, ne mora biti srušena, ali da mora biti izmještena. 

Podsjetimo, Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom je utvrđena povreda prava na imovinu Fate Orlović i drugih aplikanata koji su se, zajedno s njom, pojavili u ovom predmetu.

Inače, borba nane Fate Orlović iz Konjević-Polja traje duže od 15 godina nakon što je u njenom dvorištu sagrađena crkva. 

Od tada pa do danas, ona je pravdu tražila u svim pravosudnim institucijama i iz godine u godinu poručivala je kako od borbe neće odustati.  





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.