TUZLANSKI KANTON

Da li je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović promijenio iskaz?

Postupajući tužioci podnijeli prigovor

PK "Dubrave": Nastavljeno suđenje u vezi s tragedijom koja se dogodila prije četiri godine. Arhiva

E. Sk. / Avaz.ba

1.10.2019

U Općinskom sudu Živinice nastavljeno je suđenje odgovornim osobama sa PK „Dubrave“ u vezi s tragedijom koja se dogodila 21. marta 2015. godine, kada su živote na spomenutom kopu izgubili Alem Dedić (28), Arif Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18).

Mirsad Herić, Edinov otac, navodi u izjavi za „Avaz“ kako je na jučerašnjem suđenju saslušan glavni rudarski federalni inspektor Nuraga Duranović, koji će svjedočiti i na narednom ročištu 30. oktobra.

- Postupajući tužioci podnijeli su prigovor, jer se iskaz inspektora Duranovića, koji je ranije dao u Tužilaštvu TK, i svjedočenje u velikoj mjeri razlikuju. To me ne čudi, jer sam dobio informacije kako optuženi obilaze svjedoke i podmićuju ih – kaže za „Avaz“ Mirsad Herić.

Kontaktirali smo prozvanog inspektora Duranovića, koji je rekao kako stoji iza svog mišljenja, koje je svojevremeno dao Tužilaštvu TK.

- Taj koji tvrdi da sam promijenio iskaz, ili nije čitao šta sam napisao ili ne razumije ono što je napisano – kazao je Duranović.

Optužnica je u ovom slučaju podignuta protiv Suada Zonića iz Tuzle, izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje u Rudniku „Kreka“, Sakiba Muhtarevića, rukovodioca PK „Dubrave“, Sakiba Halilčevića, tehničkog rukovodioca PK „Dubrave“, Asima Brčaninovića , rukovodioca Službe za zaštitu na radu PK „Dubrave“, Nedima Šljivića, tehničkog rukovodioca za BTK (bager, traka, klasirnica) PK „Dubrave“, svi iz Živinica, i Mirada Delića (49) iz Tuzle, tehničkog rukovodioca BTO (bager, traka, odlagač) PK „Dubrave“. Oni se terete da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u stjecaju s krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu. Četiri i po godine nakon tragedije, roditelji četvorice mladića čekaju da Općinski sud napokon donese presudu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.