TUZLA

Ovakvim odlukama tuzlanski SDP građane tjera pod zemlju

Danas je na snagu stupila odluka o komunalnim naknadama

Piše: E.Sk. / Avaz.ba

1.10.2019

Omer Delalić. A. Bajrić

U Tuzli je 1. oktobra na snagu stupila odluka o komunalnim naknadama, koju je većina u Gradskom vijeću Tuzla usvojila na posljednjoj septembarskoj sjednici. Odlučeno je da građani, odnosno vlasnici stambenih objekata u prvoj zoni, plaćaju 1 KM po kvadratnom metru. Za ovakvu odluku nisu glasali vijećnici SBB-a, SDA i pojedini samostalni vijećnici, a na današnjoj pres-konferenciji u GO SBB Tuzla odluka većine okvalificirana je sramnom.

- Neke stranke s viših nivoa vlasti čine sve da građane otjeraju iz zemlje, a tuzlanski SDP ovakvom odlukom građane tjera pod zemlju. U prvoj zoni, kao što znamo, živi veliki broj penzionera i novi namet gradske vlasti oni će teško platiti. Za njih je 50 ili 60 KM na godišnjem nivou ogromna suma – kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a.

U obrazloženju donesene odluke navedeno je kako je uvođenje komunalnih naknada zakonska obaveza. No, u SBB-u pitaju zbog čega se čekalo 14 godina na ispunjavanje zakonskih propisa.

- Gradonačelnik Imamović je predlagač odluke, a znamo da je svih ovih godina obavljao tu funkciju. Pitamo da li gradonačelnik Imamović treba da odgovara zbog nepoštivanja zakona i oštećenja budžeta ako se od 2005. godine trebala naplaćivati komunalna naknada – kaže Kasumović.

Od većine u Gradskom vijeću okupljene oko SDP-a i Tuzlanske alternative, zatraženo je da usvojenu odluku o komunalnim naknadama preinače ili pošalju na doradu te da se za naplatu odredi simbolična svota kao u nekim drugim gradovima.

-U obrazloženju je navedeno kako će se prikupljeni novac od komunalne naknade koristiti za održavanja i prečišćavanje otpadnih voda, održavanje čistoće, javnih površina, grobalja, javne rasvjete... Na taj način su Gradska uprava i vijeće priznali da JKP „Komunalac“ svoje poslove nije obavljao dobro – zaključuje Kasumović.



Depolitizacija sporta

Klub vijećnika SBB-a inicirao je raspravu na sjednici Vijeća o stanju u FK Sloboda. Vijećnik Omer Delalić ističe da je neophodno depolitizirati sport u Tuzli te da se stanje u tuzlanskom klubu ne može popraviti nabolje dok se ne promijene uprava i Skupština kluba.  

- Tek kada se politika isključi iz sporta i kada se dovedu sposobni ljudi u skupštine i uprave klubova, možemo očekivati napredak – kaže Delalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.