SVILAJ

U punom jeku radovi na mostu koji će Bosnu i Hercegovinu spojiti s Evropom

Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za našu zemlju

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

1.10.2019

Zvizdić posjetio gradilište mosta Svilaj - Avaz
Most Svilaj - Avaz
Gradilište na Savi - Avaz
Gradnja u punom jeku - Avaz
Konstrukcija mosta - Avaz
+15

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić posjetio je danas gradilište mosta Svilaj na rijeci Savi koji na panevropskom Koridoru 5C spaja Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. 

Predsjedavajući Zvizdić rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji je višeznačno važan za Bosnu i Hercegovinu.

- To je objekt koji nas spaja s Hrvatskom i, u konačnici, to će biti jedan od najvažnijih objekata na Koridoru 5C, koji je za BiH značajan s regionalnog i ekonomskog stajališta i koji će spojiti Evropu s BiH i Sarajevom te Sarajevo sa Pločama. Performanse mosta, koji je dug 640 metara i širok 29 metara, sa tri kolovozne trake, govore o ozbiljnosti projekta i on predstavlja volju i namjeru razvijanja ekonomskih i dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i jačanje širenja saobraćajne infrastrukture kao baze za unapređenje privrednog i ekonomskog života - istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da se vrlo brzo očekuju i značajniji radovi na mostu kod Bosanske Gradiške, koji će predstavljati bitan infrastrukturni projekt, važan za privredu, ekonomski razvoj, razmjenu i protok roba, kapitala i ljudi. Naglasio je da je riječ o ukupnoj strategiji koju ima Bosna i Hercegovina u smislu infrastrukturnog razvoja i kreiranja razvoja graničnih prijelaza, koji će imati infrastrukturu usklađenu s evropskim standardima.

- Ovaj objekt je važan i za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu, a važan je i zbog kredibiliteta naše zemlje u odnosima s Evropskom unijom - rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će most Svilaj biti završen i stavljen u promet do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.