SARAJEVO

Medicinski fakultet traži smjenu rektora Škrijelja i Uprave UNSA-e

Ovaj zaključak usvojen je na današnjoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća

Rifat Škrijelj i Semra Čavaljuga. Arhiv

Piše: A. J. / Avaz.ba

1.10.2019

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatražilo je smjenu rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja. Ovaj zaključak usvojen je većinom glasova na današnjoj sjednici Vijeća, saopćeno je s Fakulteta.

Kao razloge su naveli kršenje Zakona o visokom obrazovanju u provođenju integracije Univerziteta u Sarajevu, haotično stanje na Univerzitetu zbog problema u finansijskom poslovanju svih članica Univerziteta, "prekomjerno i nepotrebno bujanje" administracije Univerziteta u mandatu Rifata Škrijelja, kao i "pokušaj uništavanja autonomije Univerziteta u Sarajevu".

- Bez obzira na tekst zakona kojim se traži da zahtjev za smjenu rektora podnese određeni broj članica Univerziteta, zahtijevamo od Senata Univerziteta u Sarajevu da neodložno razmotri sve naše navode (za koje nije potrebno tražiti dokaze, jer su oni brojni i očigledni svima). Ukoliko Senat odbije da raspravlja o trenutnoj situaciji na Univerzitetu u Sarajevu, uključivši i naše brojne i više puta ponovljene primjedbe, Senat će pokazati da se otvoreno stavlja u službu daljnjeg uništavanja Univerziteta i da ne želi Medicinski fakultet u sastavu Univerziteta u Sarajevu - navode iz Vijeća.

Zatraženo je i da Senat, nakon smjene sadašnje Uprave Univerziteta u Sarajevu,  pokrene i postupke lične dodatne odgovornosti svih krivaca za sadašnje stanje na Univerzitetu i da ih u odgovarajućem procesu potpuno odstrani iz sastava uposlenika Univerziteta u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.