ALARMANTNO Direktor Granične policije BiH

Zoran Galić za "Avaz": Spriječili smo ulazak 10.000 migranata!

Samo u dane vikenda Granična policija BiH spriječila je ulazak čak 242 ilegalna migranta na pojasu istočne granice, u reonu Zvornika.

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

Zoran Galić: Ne možemo sami odbraniti granicu

Foto: Avaz


Pripadnici Granične policije BiH u prvih devet mjeseci ove godine spriječili su ulazak više od 10.200 ilegalnih migranata, ali je evidentno da ih je veliki broj i ušao u BiH.

Veliki pritisak

Kaže ovo u razgovoru za „Dnevni avaz“ Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. Samo u dane vikenda Granična policija BiH spriječila je ulazak čak 242 ilegalna migranta na pojasu istočne granice, u reonu Zvornika.

- Mogu samo još jednom ponoviti da je evidentan kontinuiran pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na istočni i sjeveroistočni dio granice BiH. I dalje je veoma složeno stanje koje se ne može riješiti postojećim kapacitetima i ljudstvom, koji se maksimalno angažiraju od 2017. godine - upozorio je Galić.

 Prema njegovim riječima, Graničnoj policiji BiH za obavljanje redovnih poslova bez složenog stanja na granici nedostaje čak 407 policijskih službenika.

- Napravili smo određene procjene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice da bi se pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini od oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku više od 1.000 policijskih službenika - kaže Galić.

Iako im u nadzoru granice pomažu službenici iz drugih policijskih agencija, Galić tvrdi da im je potreban veći angažman policije i podrška države.

Pomoć kolega

- S obzirom na činjenicu da se pojačane mjere kontrole provode od kraja 2017. godine, jasno je da je sve to nedovoljno za konkretniji odgovor na složeno stanje. Mi i dalje očekujemo i odluku Vijeća ministara BiH o prijemu nove generacije 160 kadeta, od čega 150 u činu policajac i deset u činu mlađi inspektor - kaže Galić

NA VRH