REAKCIJE

Škrijelj za "Avaz": Današnji zahtjev je odmazda jednog Vijeća koje i dalje sluša smijenjenu dekanesu Semru Čavaljugu

Nije previše opterećen inicijativom

Škrijelj: Novo kršenje zakona i propisa. Arhiva

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

1.10.2019

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatražilo je smjenu rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja. Ovaj zaključak usvojen je na današnjoj sjednici Vijeća većinom glasova, saopćeno je s Fakulteta.

U zvaničnom saopćenju navodi se da je zahtjev podržala većina od 102 člana Nastavno-naučnog vijeća.

U zaključku se eksplicitno zahtijeva da Senat UNSA-e odmah i bez daljnjeg odgađanja poduzme hitne odgovarajuće mjere protiv sadašnje Uprave Univerziteta u Sarajevu, počevši od sadašnjeg rektora Rifata Škrijelja.

Škrijelj je za "Avaz" kazao da je upoznat s inicijativom za njegovu smjenu, koja je usvojena prije nekoliko dana na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

- Raspolažem informacijom da je neovlaštena osoba zakazala tu sjednicu, koja nije dekan, uvažena smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga. To je na tragu njihovog stalnog nezakonitog djelovanja i pokušaj da jedno vijeće jednog fakulteta smijeni rektora Univerziteta. Kad bi se u BiH i na Univerzitetu u Sarajevu dogodilo da oni koji su smijenjeni, smjenjuju one koji su ih smijenili po zakonu, onda bi tu bio solidan cirkus - kazao je Škrijelj.

Dodao je da nije previše opterećen tom inicijativom.

- Zakon o visokom obrazovanju i Statut Univerziteta imaju tačno propisane procedure kako se vrši prijevremeno razrješnjenje rektora. Nigdje nije napisano da vijeće jedne organizacione jedinice može to uraditi ili tražiti. Ne može im niko zabraniti da se oni obraćaju kao Vijeće, ali će to vijeće i njihova inicijativa, nadam se, osnivaču, u ovom slučaju Skupštini i Vladi KS, Općinskom sudu u Sarajevu i Tužilaštvu, biti signal da svoje poslove urade kako treba. To bi vam isto bilo kao kada bi neki službenik koji je smijenjen u nekoj drugoj službi, traži da se smijeni njegov šef koji ga je smijenio. Ovo je baš tako ovdje - napominje Škrijelj.

Na kraju je kazao da je ovo samo nastavak kontinuiteta kršenja propisa i postupanja suprotno zakonu.

- Rektor Univerziteta je, prema zakonu i Statutu, dužan da smijeni rukovodioca organizacione jedinice te da ga suspendira ukoliko ne radi po zakonu, i to je odmazda jednog Vijeća, koje i dalje sluša smijenjenu dekanesu Semru Čavaljugu, prema rektoru, koji je nju smijenio zbog kršenja zakona, nepoštivanja odluka Suda i svega onoga što je pisano u medijima u protekle dvije godine. Ovu inicijativu smatram kontinuitetom kršenja propisa i postupanja suprotno zakonu - zaključio je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.