AKTUELNO

Milomir Draganić za "Avaz": Jesmo isključili plin, ali se nadam da ćemo se danas dogovoriti

Plina još ima u sistemu, ali protoka nema od 1. oktobra

Milomir Draganić. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

2.10.2019

Direktor "Gas prometa" Milomir Draganić potvrdio je za "Avaz" da je u zvorničkom postrojenju ove kompanije obustavljen transport plina prema Federaciji Bosne i Hercegovine. 

- Da, tačna je informacija, uradili smo to zbog činjenice da "BH-Gas" nije obnovio ugovor za narednu godinu. Danas imamo sastanak, nadam se da ćemo se dogovoriti - rekao je Draganić. 

U Sarajevu bi se već danas trebao održati novi sastanak predstavnika "Gas-prometa", "BH-Gasa" i resornih entitetskih ministarstava, na kojem će se još jednom pokušati riješiti problem isporuke plina u Republiku Srpsku i Federaciju BiH. 

Draganić je istaknuo kako je ugovor davno trebao biti obnovljen te da plina još ima u sistemu, ali protoka nema od 1. oktobra. 

- Zaista ne znam šta rade ljudi u "BH-Gasu", ugovor je istekao i nije obnovljen, dakle ne postoji ugovor o transportu plina ni sa Srbijom ni s "Gas prometom" nakon 30. septembra. Ventile smo zavrnuli i oni će tako ostati sve dok "BH-Gas", "Srbijagas" i "Gas promet" ne obnove stari ugovor - zaključio je Draganić u izjavi za "Avaz". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.