NA LICU MJESTA

Nakon sedam sati pregovora u Vladi FBiH: Postignut dogovor, plin će teći Sarajevom

Piše: E. Ma. - Al. Ti. / Avaz.ba

2.10.2019

Postignut dogovor nakon maratonskih pregovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nakon punih sedam sati pregovora u Vladi FBiH, postignut je dogovor prema kojem će sutra u Sarajevu ponovo poteći plin. 

Sastanak u zgradi Vlade FBiH sazvan je nakon jučerašnje obustave transporta plina prema Federaciji BiH.

Inače, sastanku su prisustvovali federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović te direktor “Gas prometa” Milomir Draganić. 

Na sastanku je bila i delegacija Evropske komisije, ali i premijer FBiH Fadil Novalić. 

Kako saznajemo s lica mjesta, pregovori su bili teški i burni, a svi sagovornici uspjeli su pronaći rješenje koje je zadovoljavajuće za sve, a posebno građane.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon maratonskog sastanka da je ugovor između "BH-Gasa" i "Gas prometa" potpisan i da ništa više nije sporno.

- Plin je odmah pušten u sistem, tako da sigurno FBiH neće ostati bez plina. Zahvaljujem ministru Petru Đokiću, koji je, iako u Moskvi, telefonski pomogao da se problem riješi. Također, Evropskoj komisiji, koja nam je pomogla da dođemo do dogovora, te premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koji je bio naša cjelodnevna podrška - kazao je Džindić.

Upitan da prokomentira ko je odgovoran što se uopće došlo do ove situacije, direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić kazao je da je traženo najbolje rješenje za donošenje zakona u BiH.

- Željeli smo da uvažimo principe RS, FBiH i to je jedini razlog kako tehnički to postaviti. Pronašli smo neka rješenja i u tome nam je asistirala Evropska komisija - kazao je Salkić.

Milomir Draganić, direktor "Gas prometa" iz Zvornika, kazao je da je dogovor rezultat kompromisa.

- Ovo je rezultat kompromisa. Prije svega rezultat zakonodavstva. Republika Srpska regulirala je svoje oblasti, imamo zakon o gasu, regulatore i tarife. Imamo odvojenu djelatnost u privrednim subjektima, otvoreno tržište. Nažalost, u FBiH to nemamo, u FBiH imamo uredbe. Onda kada kompanije iz FBiH rade, koje se drže uredbe, a mi zakona, koji imamo, i logično da u takvom stanju dođemo u jedno isto pitanje, koje se gleda iz različitih aspekata. Tada moramo praviti kompromis da dođemo do pravog rješenja - kazao je Draganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.