ALARMANTNO

Fahrudin Solak za "Avaz": Migranti slobodno ulaze iz Srbije u BiH, niko ih ne zaustavlja

Priliv ide preko Tuzle, prema Unsko-sanskom kantonu

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

3.10.2019

Migranti u Bosni i Hercegovini, ukoliko se hitno ne donese plan upravljanja migracijama, a što je teško očekivati, provest će još jednu zimu pod otvorenim nebom. Temperature su već danas znatno opale, a veliki broj njih i sinoć je spavao u parkovima i na ulicama. 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je nekoliko dokumenata o stanju u oblasti migracija, koje će danas razmatrati Vijeće ministara BiHMeđu njima je sveobuhvatni Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom te informacija o stanju u oblasti migracija, kao i Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje o njihovoj realizaciji. 



Državne institucije

Sve aktivnosti u vezi sa migrantskom krizom su u nadležnosti državnih institucija, rekao je za "Avaz" Fahrudin Solak, šef Operativnog štaba za pitanje migracija FBiH.

- Oni pokušavaju na sve moguće načine da ublaže efekte migrantske krize, jer definitivno, kako ulazimo u jesenje, odnosno zimsko vrijeme, bit će sve teže na terenu. Ne može se u BiH tokom zime boraviti u šatoru, to je svima jasno. Pokušavaju se naći neki smještajni kapaciteti i u Unsko-sanskom kantonu i u drugim dijelovima BiH. Vlada FBiH spremna je da pomogne Vijeću ministara u tom dijelu, ali su nekada ruke, naprosto, vezane i zbog lokalne zajednice i zbog drugih situacija, kakva je BiH i samo uređenje. A, da ćemo imati migrante i u narednom periodu, to je neminovno.

Migranti spavaju na otvorenom i u Tuzli i u Sarajevu, u parkovima, na stanicama, na Ilidži i u drugim mjestima, istaknuo je Solak, navevši da priliv ide preko Tuzle, prema Unsko-sanskom kantonu.

- To je najveći problem, što su sva ta kretanja isključivo prema USK i najveći pritisak na ljude je u tom kantonu. Mi ćemo pokušati vidjeti na koji način spriječiti ulazak u Bosnu i Hercegovinu. To je ključna stvar. Dok god nemamo kontrolu ulaska, oni će i dalje ulaziti i hodati po BiH ovako kako sada hodaju - rekao je Solak.

Saradnja sa Srbijom

Kad je riječ o saradnji s graničarima Srbije, Solak navodi kako saradnja postoji, ali je nedovoljna i nije u onom obimu i kvalitetu kakva bi trebala da bude.

- Kako god imamo zaustavljenost migranata prema Hrvatskoj, tako nešto bi trebalo biti i na strani Bosne i Hercegovine prema Srbiji, ali to definitivno nema. Oni kad krenu iz Grčke, njih niko ne zaustavlja do konkretno u Tuzli, Sarajevu, Bijeljini, Čajniču i onda ih dalje uvode u sisteme registracija i sve ono što je po zakonu o migracijama, odnosno ilegalnom kretanju kako predviđa sam zakon - rekao je Solak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.