PRAG

Fond za zaštitu okoliša FBiH sarađivat će s Češkom razvojnom agencijom

Konkretniji koraci i intenzivnija saradnja dvije institucije

Fuad Čibukčić i Pavel Frelih nakon potpisivanja Memoranduma. Fond za zaštitu okoliša FBiH

A. P. / Avaz.ba

3.10.2019

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić jučer je u Pragu s direktorom Češke razvojne agencije (CzDA) Pavelom Frelihom (Frelich) potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji.

- Potpisivanjem Memoranduma sa predstavnicima Češke razvojne agencije otvorili smo novi pravac u načinu djelovanja Fonda kada su u pitanju poticanje, razvoj i implementacija projekata, i to sa posebnim fokusom na bilateralnu i multilateralnu saradnju te mogućnosti učešća Fonda u međunarodnim programima. Naime, za razliku od dosadašnjeg načina finansiranja projekata sa već poznatim procedurama, ulazimo u fazu kada ćemo, u saradnji sa međunarodnim partnerima, raditi na prepoznavanju potreba i prioritetnih aktivnosti od obostranog interesa, identificirati i usaglašavati potencijalne projekte te, u saradnji s ostalim partnerima, doprinijeti njihovoj uspješnoj realizaciji - rekao je Fuad Čibukčić povodom potpisivanja dokumenta. 

Dodao je da se sada očekuju konkretniji koraci i intenzivnija saradnja dvije institucije, što bi značajno doprinijelo promoviranju mogućnosti ulaganja finansijskih sredstava Vlade Češke u projekte zaštite okoliša i energetske efikasnosti u BiH. 


Logo. Fond za zaštitu okoliša

Memorandum uređuje okvir za razvoj saradnje između Fonda i CzDA, kao i uvjete zajedničkog djelovanja u smislu rješavanja problema okoliša te sufinansiranje projekata na području FBiH. Na osnovu Memoranduma, Fond i CzDA izražavaju svoju obavezu da blisko rade na razvijanju i jačanju saradnje u oblastima očuvanja, održivog korištenja, zaštite i poboljšavanja uvjeta okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije.

Programi i projekti od zajedničkog interesa bit će identificirani u skladu sa prioritetima Fonda i CzDA, a odnosit će se na razne okolišne sektore, kao što su zaštita vode (posebno odlaganje otpadne vode i osiguravanje pitke vode) te energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Fond i CzDA zajednički će sarađivati i na aktivnostima u oblastima planiranja i sufinansiranja pripreme, provedbe i razvoja prioritetnih projekata i programa zaštite okoliša na području FBiH, a koji se odnose na objekte i prirodne resurse od zajedničkog interesa te koji direktno ili indirektno utječu na okoliš.

Potpisivanju Memoranduma u Pragu su, pored Freliha i Čibukčića, prisustvovali i Blanka M. Remešova, rukovodilac Sektora za razvoj i implementaciju projekata CzDA, i Sara Miličić, projektni menadžer, te Sanja Bosiljčić-Pandur, rukovodilac Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH, i Nedžla Buljina-Ćato, viši stručni saradnik za pripremu projekata u Fondu, koje su održale prezentaciju o aktivnostima Fonda i preduvjetima za saradnju sa CzDA.  

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.