AKTUELNO

Ustavni sud BiH sutra razmatra ukidanje smrtne kazne u Republici Srpskoj

Riječ je o odredbi koja je sastavni dio poglavlja Ustava RS posvećenog ljudskim pravima i slobodama

Ustavni sud BiH. Avaz

Srna

3.10.2019

Ustavni sud BiH trebalo bi da sutra razmatra zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava RS, odnosno odredbe koja predviđa izricanje smrtne kazne.

Riječ je o odredbi koja je sastavni dio poglavlja Ustava RS posvećenog ljudskim pravima i slobodama, a koja glasi: "Smrtna kazna može se izuzetno propisati i izreći samo za najteže oblike teških krivičnih djela."

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo je da smatraju da ovakvo ustavno određenje u Ustavu RS krši brojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obaveze koje je BiH preuzela pristupivši Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS zahtjev za ocjenu ustavnosti ove odredbe Ustava RS uputio je Ustavnom sudu BiH 26. jula 2019. godine.

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra, trebalo da se odredi i prema zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredbe člana 9. stav 7. Zakona o prijevozu u drumskom saobraćaju RS koja se odnosi na nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport.

Osporenim zakonom ostavljena je mogućnost da RS izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ustavni sud BiH razmotrit će i zahtjev Kantonalnog suda u Sarajevu za ocjenu kompatibilnosti člana 2. st. (2) i (3) i člana 4. Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja s članom II/3. e) i k) Ustava BiH, članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju i članom I/2. Ustava BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.