AVAZOVA TEMA

Deponija Smiljevići: Rak-rana Sarajeva

Ono što bi trajno riješilo problem je gradnja spalionice, riječ je o projektu od 200 miliona KM, tvrdi Marić

Piše: I. K. / Avaz.ba

3.10.2019

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se raspravljati o deponiji Smiljevići, održat će se 8. oktobra.

Cijeli grad postao je talac deponije Smiljevići, a najugroženije je stanovništvo koje živi oko deponije.

- Riješiti problem Smiljevića u cijelosti je nemoguća misija, ali na tome se mora raditi. Mnogo je apsurdnosti tamo, od toga što se taj prostor naseljava do toga što se izdaju građevinske dozvole za te objekte – kazao je Zvonko Marić, predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS, koji je jedan od inicijatora ove sjednice.

S tim u vezi se nameće i pitanje ko ubire novac od građevinskih i urbanističkih saglasnosti. 

Iz Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije ističu kako je ovo pitanje života, a ne politike.

- Općina Novi Grad pogubnom politikom legalizirala je kuće za 50.000 ljudi, znajući da je tu predviđeno odlagalište otpada. Da stvar bude gora, počeli su praviti infrastrukturu, igrališta za djecu i planirati stimulirajuće poljoprivredne projekte radi glasova građana i sitnih interesa – ističe Igor Stojanović, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini KS.

Istovremeno, iz Stranke demokratske akcije tvrde kako je malo vjerovatno da izgrađeni objekti imaju ikakvu dozvolu.

- Najveći problem su procijeđene vode koje nose smrad kroz naselja. Neophodno je staviti u funkciju prečišćivač, koji je radio samo nekoliko mjeseci, te utvrditi ko je kriv zbog toga što on ne radi – ističe Mirza Čelik, predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS.

Jedan od najvećih problema je što na deponiji ne postoji, odnosno ne funkcionira sistem za otplinjavanje i pročišćavanje procjednih voda.

- Ono što bi trajno riješilo problem je gradnja spalionice. Riječ je o projektu od 200 miliona KM, ali bi se on dugoročno isplatio, jer bi na kraju proizvodio električnu energiju – ističe Marić.

Prema procjenama stručnjaka, na deponiji Smiljevići otpad se može odlagati još sedam godina, nakon čega treba formirati novu deponiju. Uzmemo li u obzir da je za pripremu nove deponije potrebno 10 godina, Sarajevo je već zakasnilo tri godine.

Ostaje da se vidi šta će zastupnici zaključiti u kojem smjeru će ići kada je u pitanju rješavanje jednog od gorućih problema u glavnom gradu. Deponija je posebno pogubna po građene, jer već postoje i ljekarski nalazi u kojima piše da su djeca teško oboljela zbog tog odlagališta otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.