PREDSJEDNIŠTVO BiH Predsjednik SNSD-a stao u odbranu šefa ruske diplomatije

Dodik: Komšić ne poštuje institucije BiH, a poziva Lavrova da to čini

Republika Srpska opredijelila se za politiku vojne neutralnosti

Srna

Dodik: Ruska Federacija je dosljedna u svojoj politici prema BiH

Foto: Arhiva


Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je danas da je smiješno i neozbiljno da jedan član Predsjedništva BiH, misleći pri tome na Željka Komšića, poziva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tome ni sam ne poštuje. 

- Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić uporno negira činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti i da, koliko mi je poznato, nema partije iz Srpske koja tu činjenicu ne poštuje - naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se, ako je u BiH sve završeno u vezi sa pitanjem NATO integracija, još o tome priča i zašto se od Srba traži potpis na Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u.

- Ako Bošnjaci mogu nastaviti sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav BiH ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu - rekao je Dodik.

Istaknuo je da je Ruska Federacija veoma dosljedna u svojoj politici prema BiH, baziranoj na poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To bi i Komšić i ostali trebalo da poštuju. Nije stav Republike Srpske u vezi s NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav Srpske, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta - kaže Dodik.

Reagirajući na izjavu Lavrova da Sjedinjene Američke Države i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja BiH u NATO, Komšić je pozvao šefa ruske diplomatije da poštuje odluke institucija BiH te je dodao da je "jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikad nije opozvana, povučena ili promijenjena, da BiH želi biti članica NATO-a". 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na