BRČKO

Muftija Fazlović prenio stav reisa Kavazovića o presudi Evropskog suda za ljudska prava

Razgovaralo se i o projektima koji se realiziraju u okviru međureligijskog dijaloga, potrebi stalne afirmacije ljudskih prava, porodičnih vrijednosti te važnosti dobre saradnje među mladim ljudima

Susret muftije i episkopa ranije dogovoren. Avaz

Piše: E. Sk.

3.10.2019

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović danas je u Brčkom, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, razgovarao s episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem. 

Susret muftije i episkopa ranije je dogovoren, ali je posljednja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu otvorila dijalog vjerskih velikodostojnika o njenoj implementaciji.

Tokom ovog susreta muftija Fazlović je episkopu Fotiju prenio stav reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti presudu o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju. Muftija Fazlović u ime Islamske zajednice iznio je očekivanje da će Srpska pravoslavna crkva doprinijeti da se u što skorije vrijeme provede ova presuda.

Ranije je crkva u Konjević-Polju bila u sastavu Zvorničko-tuzlanske eparhije, ali je u međuvremenu pripojena Mitropoliji dabrobosanskoj. No, muftija Fazlović iskoristio je priliku da episkopa Fotija, kao važnu ličnost u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, obavijesti o aktuelnoj problematici.  

Razgovaralo se i o projektima koji se realiziraju u okviru međureligijskog dijaloga, potrebi stalne afirmacije ljudskih prava, porodičnih vrijednosti te važnosti dobre saradnje među mladim ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.