AVAZ NA LICU MJESTA Eskalacija krize, najviše stranaca dolazi iz pravca Zvornika

Dramatične fotografije iz Tuzle: Stotine migranata iz svih krajeva svijeta masovno pristižu u BiH

Među njima i veliki broj maloljetnih i bolesnih

E. Sk. / Avaz.ba
03.10.2019 15:27

Posljednjih dana eskalirala je migrantska kriza u Tuzli, u koju iz pravca Zvornika i Bratunca dnevno dolaze stotine migranata iz svih krajeva svijeta. 

U podnevnim satima, grupa od pedesetak ljudi, izmorenih od višekilometarskog pješačenja, stigla je do svog tuzlanskog odredišta.

- Upravo smo podijelili pedesetak obroka, a dali smo im i obuću i deke. Prije desetak dana obezbijedili smo oko hiljadu obroka, a akciju ćemo nastaviti i narednih dana - kaže Edis Bešić, koji predvodi grupu volontera iz Živinica koji su se zajedno s tuzlanskim volonterima uključili u pomoć migrantima koji dolaze.

Među migrantima je i veliki broj maloljetnika bez nadzora, a i bolesnih ljudi kojima se pomoć ukazuje u tuzlanskim bolnicama. Jedan migrant iz Pakistana primljen je u bolnicu u Slavinovićima, dok je jedna Somalka bila hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

- Još nema sistemskog rješenja ko će platiti liječenje ili gdje će boraviti migranti. Dolazi zima, a migranata je sve više i više - kaže nam jedan od tuzlanskih volontera.

Higijenski uvjeti za boravak migranata u Tuzli su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Dok se nadležnost prebacuje s adrese na adresu, volonteri, koji se jedini kontinuirano brinu o nesretnim ljudima, na izmaku su snaga.

- Znamo šta nas čeka. Još jedna zima, a i prošlu smo ovim ljudima samo mi pomagali, pronalazili im smještaj, odjeću, hranu... Ne bih nikomw poželio da prođe kroz taj pakao, ali, očito, naši vlastodršci ništa o tome nisu naučili - kazuju nam volonteri s tuzlanske autobuske stanice.

Komentari

NA VRH