REAKCIJE

Mahmutbegović: Neće nam Željka Cvijanović govoriti šta i kako da radimo

Kako je navela, što se tiče tvrdnje Cvijanović da SDA treba da se bavi samo Federacijom, to je potpuno deplasirana i neutemeljena teza

Mahmutbegović: Reagirala na izjave. Arhiva

Piše: Avaz.ba

3.10.2019

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i SDA Melika Mahmutbegović reagirala je na izjavu predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović koja je, kako navode, usmjerena protiv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, ukazavši da u Savezu nezavisnih socijaldemokrata postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom i širenjem netačnih tvrdnji.

- U vezi s rječnikom kojim se u svojim izjavama koristi Željka Cvijanović, takav rječnik nije primjeren jednoj predstavnici u institucijama, jer granični s uličnim govorom. Kad počne da se obraća najjačoj političkoj stranci u Bosni i Hercegovini i njenom predsjedniku, Cvijanović treba da dobro smisli i pazi šta će i kako će reći, jer se ovakvim istupima sramoti - navela je Mahmutbegović.

Kako je navela, što se tiče tvrdnje Cvijanović da SDA treba da se bavi samo Federacijom, to je potpuno deplasirana i neutemeljena teza.

- Stranka demokratske akcije jedina je stranka u državi koja ima izabrane zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH iz oba entiteta! A i sve druge stranke trebale bi zastupati interese svih građana i naroda, a ne samo građana svoje izborne jedinice. Stranka demokratske akcije najjača je politička stranka u Bosni i Hercegovini i ne može Željka Cvijanović diktirati SDA ništa, a posebno ne da se krši princip vladavine prava. SDA neće diktirati kadrovsku politiku SNSD-u niti namjerava određivati ko će biti novi mandatar, ali tražimo od njega da poštuje Ustav i zakone, da poštuje vladavinu prava kao osnovnog postulata svakog civiliziranog i demokratskog društva - navela je Mahmutbegović.

Poručila je da je "jedini izvor blokada u formiranju vlasti bilo SNSD-ovo rigidno odbijanje da se poštuju zakoni".

- Sada najavljuju i još neka uvjetovanja, s očiglednim ciljem opstrukcije i političke destabilizacije. Pozivamo ih da prestanu da to rade i da prihvate politički dijalog u okviru vladavine prava kako bi se nastavili stabilizacijski i reformski procesi, potrebni građanima Bosne i Hercegovine - navela je potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine i SDA Melika Mahmutbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.