TUŽILAŠTVO BIH

Pokrenuta istraga o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa”

Ubijeno sedam vozača, sudbina Salke Memića nepoznata, a traga se za još tri osobe

Napad se dogodio u junu 1993. godine. BIRN

Birn

3.10.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” – u kojem je ubijeno sedam vozača i nekoliko drugih učesnika – nakon što je ovaj predmet godinama nekoliko puta prebacivan na različita tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN).

- Predmet je u radu, u fazi je istrage. Više informacija ili detalja ne možemo davati - kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Za ubistva ljudi koji su se u junu 1993. u koloni iz Splita preko Novog Travnika kretali prema Tuzli, još – 26 godina nakon napada – nisu utvrđeni ni kažnjeni odgovorni.

Prema izvještaju Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, u selu Rankovići (općina Novi Travnik) žene i djeca su 4. juna 1993. godine blokirali put kako bi konvoj morao stati. Žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima, a prema izvještaju, došlo je do masovne pljačke, maltretiranja i ubistava.

Ubijeno je sedam vozača – Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još tri osobe.

Prema dostupnim podacima, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opljačkali su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila s opremom i lijekovima, robu široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i oko 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.