INICIJATIVE

Mahmutbegović: Formirati fond za finansiranje rada vrhunskih sportista

Ovo je prilika da se snažnije naglasi potreba usvajanja zakonskih pretpostavki za nagrađivanje najuspješnijih

Tuka i Mahmutbegović. Arhiv

Avaz.ba

3.10.2019

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki nakon što je osvojio srebrenu medalju u utrci na 800 metara na Svjetskom atletsko prvenstvu u Dohi.

- Amel Tuka svojim dugogodišnjim radom i odricanjem uspio je dostići svjetski vrh u atletskom sportu. Historijski rezultat u Dohi, kao i mnogi prije toga, rezultat su njegove iznimne posvećenosti i podrške njegove porodice. To je, ujedno, i čin vrhunskog patriotizma. Drago mi je da sam nakon njegovog historijskog uspjeha u Pekingu 2015. godine imala priliku upoznati ovog velikog sportskog profesionalca i divnog mladog čovjeka te na određen način podržavati njegov rad - kazala je Mahmutbegović.

No, uspjeh Amela Tuke ukazuje na potrebu sistemskog rješavanja pitanja finansiranja vrhunskih sportista, kako bi se stvorile pretpostavke za rad Amela Tuke na pripremama za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ali i drugih vrhunskih sportista koji će pronositi slavu Bosne i Hercegovine na način kako to s ogromnom ljubavlju prema ovoj zemlji čini naš Amel, saopćila je.

- Zbog toga ću se kao potpredsjednica FBiH zalagati za formiranje fonda iz kojeg će se finansirati rad vrhunskih sportista, s jasnim kriterijima i namjenama.  Također, ovo je prilika da se snažnije naglasi potreba usvajanja zakonskih pretpostavki za nagrađivanje najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportista kako ono bi bilo vršeno sistemski, a ne stihijski i u zavisnosti od situacije. Amel Tuka je dokazao kako se Bosna i Hercegovina može ponositi svojim sportašima i da postoji još mnogo mladih talenata čije vrijeme tek dolazi. Naš zadatak bit će da učinimo sve što je u našoj moći kako bi oni imali uslove da nastave slaviti državu Bosnu i Hercegovinu i njene najbolje vrijednosti - navodi se u čestitki potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.