SARAJEVO Zasjeda Parlament Federacije BiH

Čim je počela sjednica Doma naroda, odmah zatražena pauza

Hitni postupak najavljen je za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode

E. Ma. / Avaz.ba
04.10.2019 08:05

Dom naroda Parlamenta FBiH

Foto: Avaz

Čim je počela, sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja se održava danas u Sarajevu, odmah je zatražena pauza. Klub Srba zatražio je, naime, pauzu kako bi se taj klub konstituirao i izabrao svog predstavnika za zamjenika predsjedavajućeg. 

Inače, za današnju sjednicu predložen je obiman dnevni red, neki zakoni po hitnom i skraćenom postupku, a većina u redovnoj proceduri. 

Hitni postupak najavljen je za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, a skraćeni za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. 

U redovnoj proceduri su Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima te nacrti nekoliko zakonskih akata - o zaštiti zraka, o vodama, o poticaju razvoja male privrede, podršci porodicama s djecom, o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

U najavljenom dnevnom redu su, također, odluka o prihvatanju zaduženja prema Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojna banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta gradnje regionalnog vodovoda "Plava voda" u Travniku te izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju ili o realizaciji finansijskih planova nekoliko federalnih zavoda, agencija i fondova.

Iduće sedmice, 9. oktobra, zasjedat će i Predstavnički dom. Prema najavi, nastavit će nedavno prekinutu petu redovnu sjednicu, a po završetku, započeti šestu, u čijem su predloženom dnevnom redu Prijedlog zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH i Prijedlog zakona o Registru finansijskih izvještaja.

U preostalom dnevnom redu pete sjednice su rasprava i odlučivanje o strategiji zapošljavanja u FBiH, zatim o programu prestrukturiranja energetskog sektora te o izvještajima o prošlogodišnjem radu Federalne vlade i izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu.

Informacija o odluci o poskupljenju plina i izvještaj o izvršenju programa prošlogodišnjeg rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH također su među drugim aktima u preostalom dnevnom redu ove sjednice. 

Komentari

NA VRH