SARAJEVO

Marić: Hoće li Vlada riješiti problem s plinom, da ne budemo taoci neznanja i nesposobnosti

Marić se pridružio reagiranju Zdenke Džambas na loše uvjete rada u sali gdje se održava sjednica Doma naroda

Dom naroda PFBiH. M. Tabaković

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

4.10.2019

Isto kao što je kasnio početak sjednice, tako je i povratak zastupnika na nastavak zasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH s jednosatne pauze potrajao pola sata duže. 

U nastavku sjednice Zvonko Marić (SBB) pridružio se reagiranju Zdenke Džambas na loše uvjete rada u sali gdje se održava sjednica Doma naroda PFBiH. 

- To je iritirajuće zbog toga što se neko igrao na uvjete u Domu. Još veći problem je da sve to doprinosi haotičnosti Doma. Sjednica je počela prije nekoliko sati, a još nismo došli do dnevnog reda. Treba dan nas je stid. Šta su građani mogli čuti od nas, vrlo neozbiljno. Trebamo unaprijediti svi uvjete ovdje - kazao je Marić istaknuvši ni da premijer Fadil Novalić ne dolazi. 

Njegovo zastupničko pitanje odnosilo se na aktuelnu situaciju oko plin. 

- Da ne bude FBiH talac našeg neznanja i nesposobnosti. Svake godine pred grijnu sezonu imamo istu priču. Može li Vlada da odgovori na pitanja da će dati garancije da će do će do 2023. biti zavrđena južna interkonekcija, da ne budemo više taoci raznih politika. Možemo li osposobiti alternativni način snabdijevanja plinom - upitao je Marić.

Pauza na zahtjev Kluba Srba

Nakon pauze koja je trajala pola sata, jer je Klub Srba zatražio da se konstituira i izabere svog predstavnika, nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Igor Stojanović rekao je da je inicirao pauzu, ali se na sjednici Kluba Srba pojavilo osam delegata i nisu imali kvorum iako se na sjednici PFBiH nalazi još sedam predstavnika iz reda ovog naroda.

- Pokušao sam da razriješim ovaj čvor. Drago mi je da SDP nema najveću odgovornost i da smo pokušali naći rješenje nakon godinu. Razočaran sam, napravili smo neravnopravnost ovog kluba i jedan narod neće ravnopravno učestvovati. Znači da Dom naroda nema ustavnost i nećemo glasati za dnevni red - kazao je Stojanović.

Vibor Handžić upitao je koja je svrha Doma ako nisu formirani klubovi.

Predsjedavajući Tomislav Martinović odgovorio je da nije do njega to što nije formiran jedan klub.

Amer Žuljević poručio je predsjedavajućem Martinoviću da preuzme odgovornost, jer sve ono što se danas donese, može završiti na Ustavnom sudu. Ustvrdio je da je jedan klub potpuno isključen.

- Nemoj da odemo u festival licemjerstva i da kažemo da je FBiH u super stanju i kako je sve ispoštovano kad ništa nije ispoštovano - rekao je Žuljević.

Dodao je da niko ne treba sebe predstavljati kao ekskluzivnog predstavnika Srba i da se treba ispoštovati Poslovnik.

Za riječ se javio i Dragan Stevanović, koji je upitao kako će se izaći iz ove situacije i hoće li čekati dvije godine da se neko smiluje i da se formira Klub.

Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić kazao je da su se pojavila pitanja koja su stara 19 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.