SARAJEVO

Pokrenuta peticija za smanjenje dnevnica zdravstvenim radnicima koji štrajkuju

Prosječna plaća medicinske sestre iznosi skoro 1.500 KM, plus topli obrok, plus naknada za prijevoz, piše u opisu peticije

Štrajk zdravstvenih radnika traje od 2. septembra. Arhiva

Piše: D. B. / Avaz.ba

4.10.2019

Ogorčenje zbog štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, koji traje od 2. septembra, građani su izrazili na internetu te pokrenuli online peticiju pod nazivom "Umanjivanje doprinosa i dnevnica svim zdravstvenim radnicima u KS koji su u štrajku". 

Kao autor peticije se navodi Almir Branković, a u opisu peticije se navodi sljedeće: 

- Općenito smo svi već dobro upoznati o neradu i načinu funkcioniranja samog sistema zdravstvenih radnika. Upravo su oni odlučili da sve građane Kantona Sarajevo drže kao taoce da bi dobili veće plaće, koje su već ionako prevelike. Prosječna plaća medicinske sestre iznosi skoro 1.500 KM, plus topli obrok, plus naknada za prijevoz. Za svaki dan štrajka Sindikat zdravstvenih radnika po čijem nalogu se i štrajkuje, uredno isplaćuje plaće, doprinose i dnevnice za svoj svakodnevni nerad, a građani Kantona Sarajevo ispaštaju, jer se primaju samo hitni slučajevi - piše u opisu peticije. 

S druge strane, ni nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika štrajkačkog tima zdravstvenih radnika u KS sa predstavnicima Vlade nije postignut dogovor te je najavljeno zaoštravanje štrajka. Za ponedjeljak, 7. oktobra, tačno u podne pred zgradom Vlade KS najavljeni su masovni protesti zdravstvenih radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.