VIŠEGRAD

Prvi put nakon 27 godina komandant Ahmet Sejdić posjetio Višegradsku ćupriju

U filmu se govori o učešću specijalnih jedinica iz Srbije u vojnim operacijama na tlu naše zemlje

Sejdić na ćupriji. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

4.10.2019

Pukovnik Ahmet Sejdić, ratni komandant Prve slavne višegradske brigade Armije RBiH, prvi put nakon 27 godina posjetio je Most Mehmed-paše Sokolovića u svom rodnom gradu. S bh. rediteljem, publicistom i istraživačem Avdom Huseinovićem prošetao je gradom, a na ćupriji je kazao da je Višegrad grad sevdaha, grad života, grad ljubavi, ali i genocida. 

- Za ovo troje smo doprinijeli svi zajedno, a za ovo četvrto su se pobrinuli oni koji nisu zaslužili ni Višegrad ni bilo koji grad – dodao je Sejdić u kratkom videozapisu. 

On je pokazao i Butkove stijene, kao najbližu lokaciju Višegradu koju je u jesen 1992. godine držala Sejdićeva brigada. 

– Osjećaj je sumoran, hladan, pun i prazan. Pun uspomena na ljepše doba, a prazan i porazan zbog činjenice da su ovdje stradali mnogi ljudi – kazao je Sejdić.


Ahmet Sejdić. A. Bajramović

Posjeta Višegradu nije se desila samo radi fotografiranja, već radi finaliziranja novog projekta Avde Huseinovića, koji nam otkriva da je u završnoj fazi snimanje filma radnog naslova „Ovamo daleko – atentat na Bosnu“, koji se bavi agresijom SR Jugoslavije na RBiH.

- U filmu govorimo o učešću specijalnih jedinica iz Srbije u vojnim operacijama na tlu naše zemlje, o brojnim poginulim srbijanskim oficirima i vojnicima širom BiH. U Višegradu smo se bavili ulogom Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije i avijacije, koja je iz Užica dolijetala kako bi uništavala civilne ciljeve u Međeđi, Kaošticama i drugim mjestima. U filmu će se pojaviti skoro 100 sagovornika – ratnika, žrtava, analitičara, istraživača, historičara... Mnogo je ekskluzivnih podataka, izjava, dokumenata i siguran sam da će ovo biti nešto najvažnije što smo do sada uradili – kazao nam je Huseinović.



Snimanje traje već četiri godine, a film bi, otkriva Huseinović, premijerno trebao biti prikazan iduće godine, tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.