DIPLOMATI

Ivancov: Očito je da jedan narod u BiH ne želi u NATO, mi se ne miješamo

Nema znakova konsenzusa

Ivancov: Vještačko uvlačenje BiH u euroatlantsku elitu šteti unutrašnjoj stabilnosti. Arhiv

Avaz.ba

4.10.2019

Ambasada Rusije u BiH izdala je saopćenje povodom, kako je navedeno, nastavka tumačenja stava Rusije u vezi s euroatlantskim integracijama BiH te je istakla da se Rusija nikad nije miješala u unutrašnje stvari BiH, niti je imala i nema takve namjere. 

- Istovremeno, sa žaljenjem bilježimo konstantne pokušaje uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke sjevernoatlantske alijanse. Željeli bismo skrenuti pažnju na činjenicu da svi koji su upoznati s realnom situacijom u savremenoj BiH mogu vidjeti da nema ni znakova konsenzusa u lokalnom društvu u pogledu članstva u NATO-u. Očito je da se jedan od tri konstitutivna naroda države protivi članstvu u ovom vojnom bloku, nije zaboravio malignu ulogu koju je Alijansa odigrala tokom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, protivi se integraciji u NATO, što je, s tačke gledišta logike i zdravog razuma, sasvim razumljivo - naveo je u saopćenju ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov

Ambasada Rusije navela je i da su sigurni da "vještačko uvlačenje" BiH u euroatlantsku elitu potkopava unutarnju političku stabilnost, stvara nove podjele te je suprotno s logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je predviđeno donošenje vitalnih odluka, isključivo na temelju konsenzusa između tri konstitutivna naroda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.