JER MI JE STALO

Unapređenje vodosnabdijevanja, kanalizacije i zaštite okoliša doprinijet će i privrednom napretku

Cilj je da se finansiranjem iz raspoloživih izvora (kredit EIB-a, grant sredstva i vlastito učešće općina) osigura implementiranje mjera koje će poboljšati stanje u ovoj oblasti

Projekt za unapređivanje vodosnabdijevanja u BiH. Arhiv

Piše: E. Maslo / Avaz.ba

4.10.2019

Zbog slabo razvijene infrastrukture vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda Federacija BiH trpi štetne utjecaje na stanje u javnom zdravstvu i okolišu.

Kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo, pokrenut je projekt WATSAN FBiH, prije svega da bi se odgovorilo na zahtjeve općina za poboljšanje vodosnabdijevanja i stanja u javnom zdravstvu, kao i na zahtjeve za smanjenje zagađenja voda. To bi se postiglo prikupljanjem i prečišćavanjem otpadnih voda koje se trenutno bez bilo kakvog tretmana puštaju direktno u okoliš.

Federacija BiH preuzela je odgovornost za upravljanje projektom, sastavljenim od investicijskih projektnih programa općina koje putem Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede provodi 20 općina u ovom bh. entitetu.

Očekivani rezultati

Razgovori i pripreme za saradnju s Evropskom investicijskom bankom počeli su sredinom 2006. godine sastancima predstavnika EIB-a i Federalnog ministarstva finansija. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva aktivno se uključilo u maju 2007. godine, kada su EIB-ovi finansijski stručnjaci obavili procjenu u BiH, te svoj finansijski prijedlog na odobrenje dostavili rukovodnom odboru banke. Ministarstvo finansija bilo je obaviješteno o tome da je predložen kredit u iznosu od 60 miliona eura, odnosno da se EIB ponudio da finansira ovaj projekt, uz ukupne investicijske troškove u iznosu od 121 milion i 300.000 eura. 

Fond za zaštitu okoliša FBiHuključio se u projekt 2015. godine. U toj godini Fond je imao tri projekta u općinama Orašje, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac. U 2016. uključili su se u ovoj projekt u Bosanskom Grahovu, Orašju, Gračanici, Velikoj Kladuši, Usori, Bosanskom Petrovcu, a u narednoj: Tešanj, Gračanica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Čitluk, Bosanski Petrovac. U prošloj godini to su bili Jajce, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bosanski Petrovac.

- Uključeni smo bili i u centralni nadzor u sufinansiranje po zaključku Vlade FBiH. U 2019. ponovo sufinansiramo općine to su Doboj-Jug, Tomislavgrad, Lukavac. Centralni nadzor vršimo u Mostaru, Tomislavgradu, Lukavac, Konjic, Usora, Jajce, Bosanski Petrovac i Gračanica – rekli su iz Fonda.

Logo. Fond za zaštitu okoliša

Osim gradnje potrebnih objekata i rekonstrukcije postojećih sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, u okviru projekta primjenjuju se i lokalne procedure za izvođenje radova i nabavku roba i opreme, očekuje se da će projekt doprinijeti privrednom napretku na federalnom, a posebno lokalnom nivou.

Generalni ciljevi ovog kreditnog aranžmana usmjereni su na poboljšanje postojećih životnih uvjeta stanovništva, stvaranje adekvatnih higijenskih uvjeta u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, te uvođenje mjera za zaštitu okoliša, u skladu s obvezama vezanim za pristup Evropskoj uniji i sa legislativom EU, pogotovo sa Okvirnom direktivom o vodama, Direktivom o vodi za piće i Direktivom o gradskim otpadnim vodama.

Svrha projekta je da se finansiranjem iz raspoloživih izvora (kredit EIB, grant sredstva i vlastito učešće općina) osigura implementiranje mjera koje će poboljšati infrastrukturu i usluge kojima se osigurava adekvatno vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u općinama uključenim u projekt.

Prvenstveni cilj ovog projekta je da se uz jačanje općinskih operatora, komunalnih poduzeća, izgradnjom potrebnih objekata i uspostavom adekvatne infrastrukture Sektora za vode, razviju održive vodoopskrbne i usluge odvodnje otpadnih voda u FBiH.

Kroz određivanje obuhvata projekta WATSAN FBiH i utvrđivanje spremnosti općina koje su u prvom krugu prijava aplicirale za učešće, od petnaest prijavljenih, odabrano je osam općina i grad Mostar. Zajedno s Mostarom, općine koje su zadovoljile osnovne uvjete za učešće su Usora, Doboj-Jug, Široki Brijeg, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Orašje, Tomislavgrad i Bosanska Krupa.

20 općina

Općine Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Velika Kladuša i Orašje prve su potpisale Ugovore o kreditu s Federalnim ministarstvom finansija i na taj način zvanično uključene u WATSAN FBiH. 

Poslije njih, u projekat su istom procedurom zvanično uključeni grad Mostar i općina Doboj-Jug, dok je općina Usora zvanično uključena 2017.

Na listi su se našle i općina Jajce, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, Stolac, Tešanj, Gračanica i Lukavac. Kroz svoje početne aktivnosti, općine su ispunile obaveze za potpisivanje Ugovora o kreditu sa FMF-om, te su kao i općine uključene u prvom krugu potpisom ovog ugovora i zvanično uključile u implementaciju projekta. Nakon što su općine Livno i Stolac u međuvremenu istupile iz projekta, uključivanjem u projekt općine Gornji Vakuf/Uskoplje, u projektu trenutno učestvuje 20 općina.


Izgradnja potrebnih objekata

Osim izgradnje potrebnih objekata i rekonstrukcije postojećih sistema vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, uključujući i izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadne vode (prečišćavanje otpadne vode se u BiH trenutno vrši za samo dva posto stanovništva u gradskim područjima), projektom se također očekuje i sljedeće: 

- poboljšanje vodosnabdijevanja i usluga odvodnje otpadnih voda koje građanima pružaju općinska komunalna poduzeća (bolji uvjeti obračuna cijena koji rezultiraju povećanjem stepena naplate)

- bolja upućenost građana u rad komunalnih preduzeća

- konstantno vodosnabdijevanje

- smanjenje gubitaka u vodosnabdjevnim sistemima na ekonomski optimalan nivo

- stvaranje uvjeta koji doprinose operativnoj efikasnosti i finansijskoj održivosti komunalnih preduzeća, odnosno poboljšanju vodosnabdjevnih i usluga odvodnje otpadnih voda

- stvaranje uvjeta koji rezultiraju jačanjem samostalnog rada komunalnih preduzeća

JER MI JE STALO

Probudimo svijest o zaštiti okoliša 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.