REAKCIJE Akademik za "Preporod"

Duraković: Prelazak iz jedne u drugu "sferu", reis-politika i obratno je žudnja za moći

Sama bit politike, kao takve, jeste u njenoj relativnoj nepouzdanosti, a bit vođstva IZ je u potpunoj konzistentnosti, kaže Duraković

Avaz.ba

Duraković: Reis je autoritet, a ne moć

Foto: Arhiv


Reisu-l-ulema (dakle i Rijaset) brine se u prvom redu o vjerskom životu muslimana. Veoma je važno, uz to, da se Rijaset nikad ne vezuje za bilo koju političku partiju - čak ni onda kada se poklapaju njihovi pristupi, jer će politika uvijek nastojati da upotrijebi moralni autoritet Rijaseta.

Kaže ovo u izjavi za "Preporod" akademik Esad Duraković.

- Sama bit politike, kao takve, jeste u njenoj relativnoj nepouzdanosti, a bit vođstva IZ je u potpunoj konzistentnosti. Otuda je njihova autoritativnost bitno različita, i to u korist reisa kao stabilne vrijednosne vertikale - navodi Duraković i dodaje:

- Prelazak iz jedne u drugu "sferu" (reis-politika ili u obrnutom smjeru) signalizira da je riječ o žudnji za moći, a ne za autoritetom; reis je autoritet, a ne moć, tako da i moćni ljudi (političari i drugi) u suštini osjećaju nadmoć takve vrste autoriteta koji se ne smije devastirati interesima partikularizma.

Dalje ističe da je "nužno je da Rijaset u svoje poslove/savjetovanje uključuje učene muslimane i izvan struktura IZ: to je dragocjen uslov njenog intelektualnog i moralnog 'provjetravanja'".

Više o temi Esad Duraković

LIČNOST DANA
Ogroman doprinos
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na