HUMANOST

Podijeljeni kurbani, drva, bajramski paketići i nagrade najboljim učenicima

Tokom 2019. godine "Merhamet" je na Kupresu podijelio 380 paketa prehrambenih artikala i tonu kurbanskog mesa

"Merhamet" na Kupresu: Kontinuirana briga o povratnicima. A. Kamber

Piše: A. Kamber

6.10.2019

Kupreški "Merhamet" već godinama se brine o malobrojnim kupreškim povratnicima, uglavnom o Bošnjacima i članovima ove humanitarne organizacije, ali i o drugim Kuprešanima kojima je potrebna pomoć, prvenstveno o najugroženijima. Zahvaljujući upornosti Safeta Pilića, čelnika ove humanitarne organizacije i njegovih saradnika, na prelijepu kuprešku visoravan u kontinuitetu pristiže odgovarajuća pomoć povratnicima koju izlobiraju od raznih donatora iz BiH i inozemstva.

-Tokom 2019. godine SDD "Merhamet" u BiH Kupres imao je niz aktivnosti. Tako smo za naše članove i korisnike pomoći podijelili 380 paketa prehrambenih artikala, zatim tonu kurbanskog mesa od Crvenog polumjeseca, posredstvom Crvenog križa, a ubrzo ćemo podijeliti još 70 paketa mesa od organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva. Za oba bajrama smo djeci podijelili bajramske paketiće, a i ove godine smo nagradili sa po 100 KM najbolje učenike koji su na kraju školske godine prošli najmanje vrlo dobrim uspjehom. Za 10 najugroženijih članova "Merhameta" podijelili smo određenu količinu bukovog drveta za ogrjev, jer kupreške zime su duge i surove. Od jednog donatora dobili smo motornu pilu koja će otići u ruke sretnog dobitnika, jer uskoro priređujemo i nagradnu igru za naše članove - kazao je za "Avaz" Pilić, nadajući se da će naredne godine SDD "Merhamet" u BiH konačno dobiti i krovnu organizaciju na nivou BiH.


Safet Pilić, predsjednik kupreškog Merhameta. A. Kamber

Safet Pilić nije poznat samo po tome da je bio predvodnik povratka Bošnjaka na Kupres nego i po svom humanitarnom i političkom angažmanu (bio u nekoliko mandata vijećnik Stranke za BiH u OV Kupres), a poznat je i kao izvrstan izvođač sevdalinki, što je bio i njegov rahmetli brat Ekrem, koji je nedavno na bolji svijet preselio u dalekoj Americi gdje je i ukopan. Pilić je dugi niz godina bio i vlasnik Auto škole i instruktor vožnje, a svojevremeno i prvak Jugoslavije u veslanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.