TUŽNA VIJEST Poznati političar i istaknuti član HDZ-a

Preminuo glavni državni revizor i bivši ministar finansija Dragan Vrankić

Od 2010. do 2014. bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

S. Š / Avaz.ba

Dragan Vrankić

Foto: Arhiva


Dragan Vrankić, bosanskohercegovački političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice, umro je danas, potvrđeno je za "Avaz". Vrankić je rođen 23. januara 1955. godine u Trebižatu kod Čapljine. 

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mjestu. Stekao je zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Svoju političku karijeru počinje kao zamjenik ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a poslije toga je dva puta biran za poslanika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. 

Od 2003. do 2006. godine bio je ministar finansija Federacije Bosne i Hercegovine. 

Na općim izborima 2006. izabran je za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, ali je napustio tu dužnost kada je izabran za ministra trezora i finansija BiH. Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog vijeća BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije. 

Od 2010. do 2014. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Taj dom ga je 28. oktobra 2015., a Dom naroda 10. novembra 2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila posljednja funkcija koju je obnašao. Detalji ispraćaja i sahrane bit poznati kasnije. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na