PROBLEMI

Šta je uzrok: U Mostaru povećan broj oboljelih od karcinoma

Zavod nije radio mjerenje piralena, kazali su iz Vlade l To je opasni spin Vlade, tvrdi Bago

Postrojenje otpadnih voda: Prisustvo opasnih materija. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

7.10.2019

Ko mulja sa muljem u Mostaru, pitanje je koje se posljednjih dana postavlja u brojnim institucijama i nevladinom sektoru, počevši od Vlade Federacije do Mreže „Naše društvo“, koji su koncem maja javnosti najvećeg grada na Neretvi obznanili informacije o prisustvu opasnog piralena u mulju na prečistaču otpadnih voda.

Ostali propusti

Na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak, nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima u vezi s analizom mulja sa prečistača u Mostaru. 

Direktoru Zavoda Esadu Bukalu naloženo je da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

Žuljević: Jesu li našli opasni piralen. Arhiva

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH deponiju Uborak u Mostaru, na koju je, kako se mjesecima iznosilo, odlagan opasni mulj, nazvao je deponijom smrti. Ukazao je na to kako je broj slučajeva karcinoma u Mostaru u porastu te je pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti jesu li našli opasni piralen u otpadnim vodama u Mostaru ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Iz Zavoda je, naime, nekoliko mjeseci ranije navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

- Pozivam direktora Bukala da objavi je li promjena mišljenje plod pritisaka - rekao je Žuljević.

Bukalo: Naređeno mu da se obrati javnosti. Arhiva

Iz Zavoda nam je jučer rečeno da je direktor Bukalo na sastanku, odnosno da su odmah nakon sjednice Vlade FBiH pristupili izradi izvještaja za Parlament FBiH i saopćenja za javnost. Iako su naveli da će saopćenje biti dostupno tokom jučerašnjeg dana, to se nije dogodilo.

(Ne)dozvoljene vrijednosti

Marin Bago iz Mreže jučer je za naš list, u vezi sa zaključkom Vlade FBiH, ustvrdio da “je to vrlo opasan spin“. Uvjeren je da „u Zavodu neće podleći pritiscima i da neće poreći svoj nalaz analize mulja, koji su dva puta radili“.

- Oni su našli opasan spoj PCB, koji je, zapravo, piralen. Dvije analize su pokazale prisustvo PCB-a, ali i drugih teških metala iznad dozvoljenih vrijednosti, koje niko ne spominje, evo, da ne pričamo o piralenu. Treću analizu je radio laboratorij iz Zagreba, koji nije akreditiran i čiji je nalaz krivo interpretiran. Sad se mi pitamo ko se to igra sa zdravljem ljudi u Mostaru - ogorčen je Bago.

Ovim se bave i u Tužilaštvu HNK

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZiP), podsjetimo, mjesecima se bave slučajem „mostarskog mulja“. Iz FUZiP-a je u avgustu potvrđeno za naš list da su naložili neutralnu analizu nakon one iz Zagreba. No, njeni rezultati još nisu dostupni javnosti. Ovim slučajem se bave i u Tužilaštvu HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.