PROBLEMI Za Vladu FBiH sporna je analiza mulja sa prečistača

Šta je uzrok: U Mostaru povećan broj oboljelih od karcinoma

Zavod nije radio mjerenje piralena, kazali su iz Vlade l To je opasni spin Vlade, tvrdi Bago

M. Smajkić / Avaz.ba
07.10.2019 10:12

Postrojenje otpadnih voda: Prisustvo opasnih materija

Foto: Avaz

Ko mulja sa muljem u Mostaru, pitanje je koje se posljednjih dana postavlja u brojnim institucijama i nevladinom sektoru, počevši od Vlade Federacije do Mreže „Naše društvo“, koji su koncem maja javnosti najvećeg grada na Neretvi obznanili informacije o prisustvu opasnog piralena u mulju na prečistaču otpadnih voda.

Ostali propusti

Na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak, nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima u vezi s analizom mulja sa prečistača u Mostaru. 

Direktoru Zavoda Esadu Bukalu naloženo je da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

  • Žuljević:  Jesu li našli opasni  piralen
    Žuljević: Jesu li našli opasni piralen Foto: Arhiva

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH deponiju Uborak u Mostaru, na koju je, kako se mjesecima iznosilo, odlagan opasni mulj, nazvao je deponijom smrti. Ukazao je na to kako je broj slučajeva karcinoma u Mostaru u porastu te je pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti jesu li našli opasni piralen u otpadnim vodama u Mostaru ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Iz Zavoda je, naime, nekoliko mjeseci ranije navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

- Pozivam direktora Bukala da objavi je li promjena mišljenje plod pritisaka - rekao je Žuljević.

  • Bukalo:  Naređeno mu da se obrati javnosti
    Bukalo: Naređeno mu da se obrati javnosti Foto: Arhiva

Iz Zavoda nam je jučer rečeno da je direktor Bukalo na sastanku, odnosno da su odmah nakon sjednice Vlade FBiH pristupili izradi izvještaja za Parlament FBiH i saopćenja za javnost. Iako su naveli da će saopćenje biti dostupno tokom jučerašnjeg dana, to se nije dogodilo.

(Ne)dozvoljene vrijednosti

Marin Bago iz Mreže jučer je za naš list, u vezi sa zaključkom Vlade FBiH, ustvrdio da “je to vrlo opasan spin“. Uvjeren je da „u Zavodu neće podleći pritiscima i da neće poreći svoj nalaz analize mulja, koji su dva puta radili“.

- Oni su našli opasan spoj PCB, koji je, zapravo, piralen. Dvije analize su pokazale prisustvo PCB-a, ali i drugih teških metala iznad dozvoljenih vrijednosti, koje niko ne spominje, evo, da ne pričamo o piralenu. Treću analizu je radio laboratorij iz Zagreba, koji nije akreditiran i čiji je nalaz krivo interpretiran. Sad se mi pitamo ko se to igra sa zdravljem ljudi u Mostaru - ogorčen je Bago.

Ovim se bave i u Tužilaštvu HNK

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZiP), podsjetimo, mjesecima se bave slučajem „mostarskog mulja“. Iz FUZiP-a je u avgustu potvrđeno za naš list da su naložili neutralnu analizu nakon one iz Zagreba. No, njeni rezultati još nisu dostupni javnosti. Ovim slučajem se bave i u Tužilaštvu HNK.

Tagovi

Piralen Mostar

Komentari

NA VRH