SARAJEVO

Pogledajte video: Žustra rasprava građana oko izgradnje modernog stadiona, problem atletska staza

Na kraju rasprave je zaključeno da građani u roku od sedam dana dostave svoje sugestije i primjedbe.

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

7.10.2019

Koncept izmjena i dopuna dijela Regulacionog plana „Zetra“, koji obuhvata zonu sporta i rekreacije, prezentiran je večeras građanima s područja Općine Centar.

Iako je riječ o prvom prednacrtu koji, time, nije zakovan i konačan i na njega građani mogu utjecati, najžešću raspravu izazvao je budući izgled fudbalskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“, odnosno pitanje hoće li na njemu ostati ili neće atletska staza.

Iz Altetskog kluba Sarajevo i Altetskog saveza BiH istakli su da je staza oko stadiona potrebna, te da posebna atletska staza te dvorana koji su predviđeni izmjenama Regulacionog plana nisu dovoljni za bilo kakva takmičenja. Naglasili su i da nisu protiv modernizacije fudbalskog stadiona, ali i da im nije jasno zašto tu ne bi ostala atletska staza.

S druge strane, građani, navijači FK Sarajevo tražili su arenu i moderni olimpijski stadion.

-Nemam ništa protiv atletske staze. Sretan sam što je Tuka osvojio srebro. Ali sam poražen što moramo pratiti svoje Sarajevo u Zenici i što nemamo svoju arenu – rekao je Muhamed Svraka.

Dino Pašović, potpredsjednik Hokejaškog saveza BiH, je kazao da plan ima smisla, te da fudbalski stadion treba biti onakav kakav država zaslužuje.

Kako su pojasnili iz Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, ovo što je prezentirano građanima je samo koncept i ostavljena je mogućnost i da ima i da nema atletske staze, a skup koji se organizirao i koji će se ponovo organizirati s građanima treba pomoći da se opredijele.

Planirana je i šetnica i povezivanje s Pionirskom dolinom, podizanje fudbalskog terena za jedan nivo dok bi ispod bio prateći sadržaj poput bazena, trgovina... Ostavljena je mogućnost proširenja stadiona, prostor za neke druge sadržaje poput skejt parka, kao i višer mjesta za parking koji bi bio ispod.

Sulejman Memo Haljevac, općinski vijećnik SBB-a, nakon ove prezentacije i rasprave je istakao da se SBB dvije i po godine bori u Općinskom vijeću Općine Centar za stadion Koševo, te da mu je drago da je 80 posto ljudi za stadion.

-Ja sam, kao dijete ovog grada, preponosan što će BiH prvi put dobiti najmoderniji stadion na Balkanu. Nadam se da ćemo na novembarskoj sjednici Općinskog vijeća izglasati promjenu Regulacionog plana i učiniti nešto novo za grad, i da će se i viši nivoi vlasti uključiti u projekat – dodao je Haljevac.

Na kraju rasprave je zaključeno da građani u roku od sedam dana dostave svoje sugestije i primjedbe.


Prezentiran koncept. S. Saletović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.