SARAJEVO

Hitna sjednica Skupštine KS o deponiji Smiljevići

Deponija Smiljevići. Avaz

Fena

8.10.2019

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo bit će održana danas zbog aktuelnih dešavanja na lokalitetu Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići.

Zastupnici će razmatrati Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Cilj je da RCUO funkcionira RCUO kao savremeni Centar, za tretman i iskorištavanje otpada, koji će ispunjavati ekološke standarde propisane važećim propisima, a samim tim će biti eliminisani i svi negativni uticaji na zdravlje stanovništva i okoliš općenito.

Mnoga će ministarstva biti zadužena za realizaciju cilja, a kako je navedeno u dopisu Vlade KS, Vlada KS će biti zadužena da planira potrebna sredstva u Budžetu za 2020. i 2021.godinu, kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016-2020.godina, uključujući uspostavu sistema za prečišćavanje procjednih voda.

Tako na primjer, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i KJKP “Rad” Sarajevo će biti zaduženi da izvrše sve neophodne predradnje (odabir tehnologije, prekrivanje dijelova odlagališta, izrada tehničke dokumentacije) za izgradnju i puštanje u pogon prečistača procjednih voda do kraja 2021.godine.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture da, zaduženo da u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigura izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, kako bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent - Lepenički potok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.