REAKCIJE

Otvoreno pismo Sindikata: Predloženi zakoni mogu dovesti do ukidanja plaćanja toplog obroka i drugih naknada

Pismo upućeno danas šefovima klubova stranaka u Predstavničkom domu, kao i šefovima klubova naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta

Savez samostalnih sindikata BiH: Predlažu rješenja. Arhiv

Piše: M. R. S. / Avaz.ba

8.10.2019

Uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu prijedlozi zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH uputio je danas otvoreno pismo federalnim parlamentarcima u kojem ističu da su neprihvatljiva sva zakonska rješenja koja mogu dovesti do dodatnog umanjenja primanja radnika.

U Sindikatu upozoravaju da bi moglo doći do toga da poslodavci prestanu isplaćivati naknade poput toplog obroka i prijevoza ukoliko predložena zakonska rješenja ne budu izmijenjena.

- Bojimo se da ovakva zakonska rješenja nisu usmjerena ka zaštiti prava radnika i zaustavljanju egzodusa radno sposobnog stanovništva iz FBiH. Već sada se suočavamo s nedostatkom određenih zanimanja, a ukoliko se trend nastavi i ukoliko se zakonskim rješenjima ne poboljša materijalni i socijalni status radnika, u skoroj budućnosti će poslodavci biti primorani da uvoze radnu snagu za većinu zanimanja i radnih mjesta – navodi se u pismu upućenom šefovima klubova stranaka u Predstavničkom domu, kao i šefovima klubova naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Ističu da se novim zakonima predviđa proširenje osnovice na koju se plaćaju doprinosi, odnosno da, osim plaće, osnovica za obračun i plaćanje doprinosa obuhvata i topli obrok, prijevoz, regres i ostale prihode radnika po osnovu nesamostalnog rada.

- Iako iz resornog ministarstva tvrde da time naknade postaju plaća, to nije tačno. Ne postoje nikakve garancije da će ove, do sada neoporezive naknade, biti pretvorene u plaću radnika, u istom neto iznosu – to će ovisiti isključivo od dobre volje poslodavca tamo gdje nema kolektivnog ugovora. Prostim izračunom je vidljivo da će doći do povećanja obaveza na primanja radnika do 850 KM (koja uključuju plaću, topli obrok i prijevoz), a većina radnika prima upravo iznos do tog. Primjenom ovakvog zakona će biti najviše oštećeni oni koji primaju najmanje – navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

U Sindikatu dodaju da su poslodavci do sada isplaćivali topli obrok, prijevoz i regres iz dva ključna razloga, što je to bila obaveza prema kolektivnom ugovoru i što te naknade nisu oporezivane.

- Ukoliko ne dođe do zaključenja novog općeg kolektivnog ugovora, odnosno zaključenja ili produženja granskih kolektivnih ugovora kojima je definirano pravo na naknadu za topli obrok, prijevoz i regres (jer nisu u pitanju zakonske kategorije), poslodavci neće imati obavezu isplate ovih naknada. S druge strane, usvajanjem predloženih zakonskih rješenja, osim obaveze, poslodavci bi izgubili i „koristi“ koje su imali u vidu mogućnosti isplate ovih naknada u neoporezivom iznosu. Bez obaveze i bez koristi moglo bi doći i do ukidanja naknada koje nemaju karakter plaće ili, pak, njihovog umanjenja – napominju u Sindikatu.

Stoga, Savez samostalnih sindikata predlaže da topli obrok ili barem iznos toplog obroka do 4,5 KM bude izuzet od oporezivanja, kao i naknada za prijevoz u visini stvarnih troškova, ali i da od oporezivanja budu izuzeti regres u iznosu do 50 posto prosječne plaće u FBiH te otpremnina radnika koji je proglašen tehnološkim viškom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.