GRAČANICA Akcija motociklista i mještana srednjovjekovnog grada Sokola

Bivše dovište Bijela voda bit će mamac za turiste

Članovi Motociklističkog kluba „Soko“ došli na ideju da se ova lokacija uredi u izletište

H. Č.

Bijela voda: Do zime novi sadržaji

Foto: Avaz


Dva kilometra sjeveroistočno od srednjovjekovnog grada Sokola kod Gračanice, na nadmorskoj visini od 600 metara, ovih dana niče izletište. Mjesto se zove Bijela voda, po izvoru pitke vode koji nikad nije presušio.

Vozeći motocikle krosere ka Gornjem Skipovcu, Sijedom kršu i Visu, članovi Motociklističkog kluba “Soko” zastajali bi na Bijeloj vodi da se okrijepe hladnom vodom pa su došli na ideju da se ova lokacija uredi u izletište.

 • Izvor nikad nije presušio

  Izvor nikad nije presušio

  Foto: Avaz


Vijest o ideji sokolskih motociklista u svijet je slao poznati bh. fotograf, majstor umjetničke fotografije Hasan Puškar Soha.

- Na ideju o oživljavanju Bijele vode u turističke svrhe došli smo spontano. Osim izvora,  postoje i put, struja, tri-četiri dunuma državne zemlje, sve kao stvoreno za turizam. Dolazili smo kako je ko stigao, donosili šta je ko imao, radili koliko je ko mogao pa su to vidjeli mještani te su i oni počeli dolaziti da gradimo stolove, klupe, da postavljaju korpe za cvijeće. Dugoročno ćemo ovdje sagraditi zgradu za potrebe turizma i izgraditi put do Visa i Sijedog krša - kaže motociklista Mujo Hadžić.

 • Hadžić: Napraviti put do Visa

  Hadžić: Napraviti put do Visa

  Foto: Avaz


Predanja govore da je Bijela voda nekad bila dovište. Svjedoči o tome i jedan mezar s kamenim obilježjima, u koji je ukopan neki derviš. U vrijeme velikih suša ovdje su se učile kišne dove.

NA VRH

Podijeli članak na