SREMSKA RAČA

Erdoan: Uložili smo velike napore kako bismo realizirali projekt mira na Balkanu

Nikada ne smijemo zaboraviti da je ovaj teritorij u posljednjih 25 godina pretrpio velike bolove i patnje plaćajući velike cehove

Redžep Tajip Erdoan. Agencije

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

8.10.2019

Svečanom početku radova na autoputu Beograd - Sarajevo i polaganju kamena temeljca u Sremskoj Rači prisustvujue i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan). 

Predsjednik Turske pozdravio je sve prisutne i rekao da smo svi zajedno svjedoci historijskog trenutka.

- Veoma sam ponosan što se danas okončava 12 važnih projekata. Početkom 2018. u Istanbulu smo održali veoma važan sastanak koji je otvorio put za realizaciju ovog projekta. Odmah nakon tog sastanka uložili smo velike napore kako bismo realizirali projekt mira na Balkanu i koristim ovu priliku da zahvalim svim liderima koji su učestvovali u projektu. Most preko Save, čiji temelj danas postavljamo, vidimo kao most prijateljstva jer ima posebnu vrijednost za cijeli region. Imamo velika očekivanja kada je u pitanju realizacija ovog projekta i nadam se da će radovi biti u što kraćem roku završeni - poručio je Erdoan.

Dodao je da je historijska i kulturna baština naše zajedničko bogatstvo. 

- Svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za daljnju saradnju. Zbog toga smo u obavezi da izgradimo svoju budućnost tako što ćemo iskoristiti našu moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti. Jedan od dokaza da radimo u tom pravcu jeste i Ramska tvrđava čiju je restauraciju uradila  Tika. Uvjeren sam da će realizacija ovog projekta doprinijeti poboljšanju turizma u ovom regionu - rekao je Erdoan. 

Kazao je da želi da sve turske investicije budu od koristi svima u regionu. 

- Republika Turska će nastaviti da ulaže u Srbiji i regionu. Jedini cilj Turske je uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je ovaj teritorij u posljednjih 25 godina pretrpio velike bolove i patnje plaćajući velike cehove - kazao je turski predsjednik. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.