REAKCIJE

SDP: Članovi Predsjedništva BiH osramotili državu na trilateralnom sastanku u Beogradu

Odsutnost bilo kakvog dogovora, nepripremljeni projekti, nesuvisle šale, te još neukusnije fotografije, rezultat su toga da će u Srbiji biti izgrađeno šest fabrika sa turskim kapitalom

SDP BiH: Odustva bilo kakvih patriotskih i nacionalističkih poruka. Avaz

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

8.10.2019

Socijaldemokratska partija BiH današnji trilaterani sastanak čelnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske smatra potpunim fijaskom vanjske politike naše države.

- Trilaterala, u kojoj su glavnu riječ vodili Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan, dok su ih Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović nijemo posmatrali, dodatni je dokaz tome kako su članovi Predsjedništva BiH još jednom osramotili državu koju predstavljaju - saopćili su iz SDP-a.

Odsutnost bilo kakvog dogovora, nepripremljeni projekti, nesuvisle šale, te još neukusnije fotografije, rezultat su toga da će u Srbiji biti izgrađeno šest fabrika sa turskim kapitalom, te započeta izgradnja modernog autoputa prema Bosni i Hercegovini, naveli su iz SDP-a.

- Na ovaj način naša država ostaje svedena na svojevrsno ekonomsko slijepo crijevo, kojoj će najveći uspjeh privrednih odnosa sa Turskom biti izvoz sirovog mesa. Dodatnu sramotu predstavlja i Erdoganov diplomatski šamar, koji je rekao da je jedini način za napredak BiH što hitnija uspostava vlasti, što je javni prijekor nesposobnim domaćim političarima na koji smo već navikli - saopćili su iz SDP-a.

Kako dalje navode, doda li se tome ranija izjava turskog ambasadora koja se poklapa sa Dodikovim stavovima o nepovredivosti Dejtonskog sporazuma, te Izetbegovićev poziv Vučiću za miješanje u unutrašnje stvari u BiH, što SDP BiH smatra i ozbiljnom povredom suvereniteta, jasno je da navodne patriotske snage vode slugansku politiku prema Turskoj i Srbiji, koje međusobno odlično sarađuju na partnerskim osnovama.

- Zanimljivo je kako smo danas svjedočili odustvu bilo kakvih patriotskih i nacionalističkih poruka, kakvima se članovi Predsjedništva unutar BiH stalno međusobno časte, dok su konkretna rješenja i dogovori u potpunosti izostala.

SDP BiH poziva članove Predsjedništva BiH da se što hitnije pozabave uspostavom vlasti i nastave sa međusobnim koaliranjem njihovih matičnih stranaka, kako bi Bosna i Hercegovina što prije prekinula međunarodnu blamažu - saopćili su iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.