PARLAMENT FBIH Poslanici SDP-a će insistirati na dopuni dnevnog reda današnje sjednice

Danas se mora razmatrati zakon o minimalnoj plaći, radnicima je nemoguće živjeti

Pitanje egzistencije

M. R. / Avaz.ba
09.10.2019 10:44

Damir Mašić: Radnički standard loš, i zaposleni odlaze iz BiH

Foto: Avaz.ba

Vlada FBiH nije u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz aprila ove godine sačinila i dostavila zakon o minimalnoj plaći kako bi se on razmatrao u paketu sa zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.  

Stoga je Klub poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio ovaj zakon u proceduru i insistirat će da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice Doma, s obzirom na to da je upravo danas na redu rasprava o zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

- Radnički standard je toliko loš da čak i ljudi koji imaju posao odlaze iz BiH jer ne mogu izdržavati sebe i porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ovo više nije samo ekonomsko nego i pitanje egzistencije. Nemoguće je živjeti s minimalnom plaćom koja je iznosila 406 KM, dok je potrošačka korpa više od 2.000 KM – rekao je Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a.

Mašić je podsjetio da je zaključak iz aprila ove godine usvojen na inicijativu poslanika SDP-a i SBB-a, te da je njime poručeno da zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak neće biti razmatrani bez zakona o minimalnoj plaći.

Istakao je i da u ovom trenutku nijednim aktom nije definirana minimalna plaća, tako da je poslodavci mogu isplaćivati i u iznosu od 100 KM.

- Nama ne trebaju budžetska otvaranja radnih mjesta, nego ih treba otvarati privreda – dodao je Mašić.

Pojasnio je da se zakonom koji je predložio SDP planira u prvoj godini povećati minimalna plaća za 55 posto, što je do 100 KM, a u drugoj godini do 60 posto, što je do 200 KM, dok bi dalje Vlada imala obavezu da u skladu s rastom troškova života poveća minimalnu plaću.

Komentari

NA VRH