OTVORENO PISMO

Osobe koje se brutalno odnose prema životinjama potencijalno su opasne i za ljude

Pozivamo odgovorne vlasti u Zavidovićima da pod hitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinioce i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost

Nasilje nad životinjama je i krivično djelo. Dogs Trust

Avaz.ba

9.10.2019

U svjetlu izvještaja o još jednom brutalnom trovanju napuštenih pasa, ovaj put u Zavidovićima, a koje smo dobili od građana i medija, Fondacija ''Dogs Trust'' želi da naglasi da je bilo kakav nehuman odnos prema psima, a posebno ovakva stravična okrutnost kroz izazivanje njihove patnje, ne samo za svaku etičku osudu već i legitimno predstavlja krivično djelo, te je dodatni rizik za samu zajednicu, navodi se u otvorenom pismu koje je poslato iz ove organizacije za zaštitu životinja.

U ''Dogs Trustu'' upozoravaju i da su brojni stručnjaci potvrdili da su ''osobe koje su spremne zlostavljati životinje te preuzimati stvari u svoje ruke opasne ne samo za životinje nego i za ljude".

Stoga je neophodno da zakon takve pojedince ili grupe identificira i sankcionira, kao i da se uspostave mjere koje će spriječiti ovakva kriminalna djela u budućnosti.

Ovim putem pozivamo odgovorne vlasti u Zavidovićima da pod hitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinioce i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost.

Ujedno, pozivamo sve građane koje vjeruju u humanost i odgovornost da od svojih lokalnih vlasti zahtijevaju da počnu dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži mjere koje uvezane u Sistem za upravljanje populacijom pasa mogu efikasno, trajno i humano riješiti problem i dovesti nas do zajedničkog cilja – da psi žive uz adekvatnu i odgovornu brigu ljudi, a ne napušteni na ulici.

- Ako odgovorne vlasti u ovom procesu iskoriste vrijedne programe Fondacije ''Dogs Trust'', uspostavljanje i provođenje sistema će za budžet biti i mnogo troškovno efikasnije - ističu.

''Dogs Trust'' poručuje i da psima nije mjesto na ulici, ali su oni tu zbog neodgovornosti ljudi.

- Neodgovorno vlasništvo pasa, uključujući neadekvatnu brigu i napuštanje pasa, i drugi oblici neodgovornosti prema psima, kao što je neregistrirani uzgoj, nepotrebno uništavanje i zlostavljanje pasa, korijen su problema.

Problem može biti trajno riješen samo djelovanjem na njegov uzrok, dok će svaki oblik neodgovornosti i kršenja zakonskih mjera problem samo produbiti i spriječiti jedino efikasno rješenje - zaključuje se u otvorenom pismu upućenom javnosti i vlastima Zavidovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.