SARAJEVO

Odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakoni o doprinosima i porezu na dohodak moraju na usaglašavanje

Brojne zamjerke na zakone. M. Tabaković

Piše: M. R. S.

9.10.2019

Danas je održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 24. septembra.

Poslanici su nakon kraće rasprave usvojili izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu.

K znanju je primljena i informacija o poskupljenju plina, odnosno povećanju veleprodajne cijene za 29,29 posto, koje se desilo 1. maja.

Tokom rasprave o ovoj informaciji izbila je žustra rasprava između šefa Kluba poslanika SDP-a BiH Damira Mašića i poslanika DF-a Dževada Adžema, koja je izlazila iz okvira čak i kodeksa ponašanja.

Mašić je kritizirao DF što je glasao za prethodnu tačku, odnosno za usvajanje izvještaja o radu Vlade za 2018. godinu, kazavši i da je Adžem pokazao da nije kredibilna osoba.

Adžem je Mašiću odgovorio između ostalog da ne može pokazati intelektualnu sposobnost veću od njegove, a kada je htio izaći iz sale jer je Mađić tražio da mu odgovori, kazao je da nema ništa pametno čuti. Mašić je potom rekao da neće da se spušta na Adžemov nivo, a Adžem mu je rekao da on nema nivo. Mašić je na to odgovorio da imaju tablete za smirenje, a tada je reagirao i predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović prekinuvši diskusiju.

Zaimović je Mašiću rekao da je prekršio Poslovnik o radu, a Adžemu da je prekršio Etički kodeks zbog uvreda.

U toku je rasprava o informaciji o stanju deponije ''Uborak'' Mostar.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović kazao je da će nova sjednica biti otkazana.  

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak, prema nezvaničnim informacijama, bit će odgođena do kraja mjeseca.  

Na ove zakone brojne zamjerke su imali poslodavci, IT sektor, sindikat, ali i federalni poslanici.

Inače, u toku je nastavak sjednice Predstavničkog doma, prekinute 24. septembra. Zastupnici trenutno raspravljaju o izvještaju o radu Vlade FBiH, na koju su opozicioni zastupnici uputili kritike.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, kazao je da je smiješno raspravljati o izvještaju Vlade, a nema premijera. Najgorim je ocijenio rad MUP-a FBiH, koji je realizirao 48 posto planiranih aktivnosti.

- Nisu uspjeli barem da uvedu internet u Policijsku akademiju. Nisu mogli da prime nove kadrove uz obrazloženje moratorija na zapošljavanje. Uz saglasnost Vlade se moglo zapošljavati. To ne može biti izgovor – rekao je Čengić, koji je kritizirao i rad Ministarstva pravde jer, kako je kazao, ministar u ladici drži zakon o sukobu interesa.

Prethodno poslanici nisu usvojili Strategiju zapošljavanja u FBiH za period od 2018. do 2021. godine. Ona je vraćena na doradu.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, kazao je da je ovu strategiju Vlada usvojila početkom prošle godine i uputila je Parlamentu, koji je, nažalost, do danas nije razmatrao.

S dnevnog reda povučen je Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH, s obzirom na to da je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao resorni ministar, na službenom putu.

Zastupnici su prethodno usvojili prijedlog odluke o zaduženju kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt energetske efikasnosti, kao i izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu.

Šesta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebalo biti razmatrano pitanje izmjena zakona o doprinosima i porezu na dohodak, neće biti održana, jer ne postoji potrebna većina. Potvrdio je to novinarima predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović koji je kao razlog naveo potrebu usuglašavanja stavova o predloženim novim federalnim zakonima o doprinosima te o porezu na dohodak, koji su bili kandidirani za dnevni red.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.