VARŠAVA

Granična policija BiH na konferenciji o najsavremenijoj zaštiti granice

Izložene najsavremenija oprema u oblasti biometrijske zaštite, kao i metodologija otkrivanja krivotvorina u oblasti putnih isprava i drugih dokumenata

Varšava: BiH nije članica. Avaz

Piše: M. Aš.

9.10.2019

U Varšavi je danas počela dvodnevna međunarodna konferencija o biometriji za granice u organizaciji Frontexa, agencije za zaštitu granica i obala EU.

U radu konferencije učestvuju predstavnici graničnih policija iz cijele Evrope i delegacija Granične policije Bosne i Hercegovine koju predvodi pomoćnik direktora Dragan Kulić.

Tokom konferencije organizirana je i izložba najsavremenije opreme u oblasti biometrijske zaštite, kao i metodologije otkrivanja krivotvorina u oblasti putnih isprava i drugih dokumenata.

Naša država, podsjećamo, nije potpisala sporazum s Frontexom. Ali bi, ukoliko do toga dođe, s obzirom na to da pojedinci odbijaju saradnju, Granična policija BiH imala priliku dobiti od EU agencije veliku količinu kako ove tako i druge opreme za zaštitu državne granice.

Ali pripremljeni sporazum između Frontexa i BiH već duže vrijeme leži u ladicama Predsjedništva BiH, koje je ovlašteno da predmetni sporazum i verificira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.