SUDBINE

Rudari Stranjana drugu noć ostaju u utrobi jame, pogledajte fotografije razočaranih komorata

Rudari jutros potpisali punomoć advokatu i pokrenuli kolektivnu tužbu protiv zeničkog Rudnika

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

9.10.2019

Pogon Stranjani - Avaz
Pogon Stranjani - Avaz
Pogon Stranjani - Avaz
Pogon Stranjani - Avaz
Pogon Stranjani - Avaz
+9

Oko 70 rudara jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i večeras će, drugi noć zaredom, provesti u jami, odakle ne žele izaći u znak protesta zbog likvidacije ovog pogona.

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je u ponedjeljak obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih, oko 75, rano jučer sišlo u jamu i odbijaju izaći. Drugi dio komorata nalazi se u krugu pogona.

Rudari su jutros potpisali punomoć advokatu i pokrenuli kolektivnu tužbu protiv zeničkog Rudnika, koja bi mogla ugroziti poslovanje kompletnog rudnika, odnosno pogone Stara jama i Raspotočje.

Ova dešavanja uslijedila su nakon što je obznanjeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da “Elektroprivreda BiH” ne planira više ulagati u Stranjane.

Naime, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, s ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Komorati iz Stranjana razočarani su što ih u ovoj borbi ne podržavaju kolege iz druge dvije jame. Međutim, oni su poručili kako bi to učinili da se radi o otkazima, međutim, u situaciji kada se rudarima nudi opcija, izlaz iz situacije, i posao u Staroj jami i Raspotočju, u tom slučaju ih, poručili su, ne mogu podržati.

Ekipa “Avaz” provela je dan u Stranjanima, gdje smo zabilježili fotografije vidno razočaranih, iznemoglih i razočaranih rudara.

Do kada će rudari ostati u jami, niko ne zna. Jedno je sigurno, iako iznemogli i na izmaku snage, spremni su, kako su danas poručili, životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.