SARAJEVO

Trideset dva doktora medicine dobili zaposlenje u JU Dom zdravlja KS

Mislim da smo relativno brzo završili ovaj dio posao i šaljemo ove ljude na prvo zaposlenje, naveo je Pećanac

S potpisivanja ugovora. Fena

Fena

9.10.2019

Doktori medicine, njih trideset dvoje, dobili su zaposlenje u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, zahvaljujući Programu zapošljavanja doktora medicine prijavljenih na evidenciji nezaposlenih u Službi za zapošljavanja Kantona Sarajevo.

Direktori JU Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić danas su, prilikom predstavljanja ovog programa, potpisali Ugovor o njihovom zapošljavanju.


Deficitarni kadrovi

Pećanac je tom prilikom kazao da će 32 doktora medicine za koji dan zasnovati radni odnos u JU "Dom zdravlja", dodajući da će Služba za zapošljavanje KS za svakoga od njih izdvojiti po 1.300 KM za sufinansiranje dijela plate i zakonom propisanih poreza i doprinosa, te da će ovo zaposlenje trajati 12 mjeseci.

- Doktori medicine nam itekako trebaju. Mislim da smo relativno brzo završili ovaj dio posao i šaljemo ove ljude na prvo zaposlenje - naveo je Pećanac.

Napomenuo je da je prošle i ove godine zaposleno ukupno 38 doktora medicine, od toga 16 u domovima zdravlja, a sada se zapošljavaju 32 doktora medicine.

- Nećemo stati na ovome. Imamo finansijska sredstva i ako se ukaže potreba, Služba za zapošljavanje će rado ispuniti te zahtjeve - kazao je Pećanac.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Softić je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da ovi mladi ljudi, koji su bili dobri studenti, dobivaju prvo zaposlenje.

- Nadam se da će biti jednako dobri ljekari kao što su bili studenti. Ovaj način finansiranja prvog zaposlenja, ili jedne podrške od strane Službe za zapošljavanje, omogućava ovim mladim liječnicima da uđu u zdravstveni sistem, da se upoznaju s njim i da pređu u drugu fazu zapošljavanja putem konkursnih procedura shodno potrebama u domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama - navela je ona.

Istaknula je da je ovo prava prilika da svoje znanje, kompetencije i vještine koje su sticali šestogodišnjim serioznim studiranjem pokažu i dokažu građanima i budu od koristi društvenoj zajednici.

Direktor JU „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo Mehmed Kulić je kazao da su ovi mladi ljudi bili vrsni studenti koji treba što prije da se suoče sa svojim poslom, na način da im to bude lagodno.

- Nakon toga ide jedan period nadgledanja njihovog posla u periodu od najmanje tri mjeseca, tako da ćemo uvesti ljude u posao, a onda naći načina da ih dugoročnije zaposlimo u istoj ustanovi, kako bismo ih pripremali za specijalizacije i njihovu daljnju medicinsku, doktorsku karijeru - naveo je Kulić.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija je napomenuo da su u pitanju deficitarni kadrovi, podsjetivši da mnogo doktora napušta BiH, idu vani na bolje plaćene poslove.

- Ovo je jedan od načina kako da se borimo s tim problemom. Prema evidenciji koju sam zadnji put gledao kada je ova tačka bila na sjednici Vlade KS, mislim da će nakon ovog programa, ukoliko bude uspješan, samo osam doktora ostati na evidenciji. To pokazuje da smo uspjeli uvući u sistem sve ljude koji su se školovali, vrlo vrijedno i seriozno radili na svom znanju i obrazovanju - kazao je ministar Garibija.  

Izvanredna prilika

Jedna od doktora medicine koji će dobiti zaposlenje Adi Osmanbegović je zahvalio Vladi KS, Službi za zapošljavanje, Ministarstvu zdravstva, Domu zdravlja Sarajevo na ovoj izvanrednoj prilici da brzo uđu u zdravstveni sistem i nastave tamo gdje su stali.

- Poslije jednog teškog studija, mladom ljekaru je najvažnije da dobije vjetar u leđa, da počne da se bavi svojim poslom, da nastavlja svoj medicinski put, da se razvija i da se na taj način spriječi 'odliv mozgova' - kazao je Osmanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.