SRBIJA

Vučić, Zaev i Rama razgovaraju o "malom Šengenu"

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum

Rama, Vučić i Zaev. Novosti.rs

Sl. M. / Avaz.ba

10.10.2019

U Petrovaradinskoj tvrđavi jutros je počeo trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s predsjednicima vlada Sjeverne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom.

Glavna tema razgovora, koji je inicirao Vučić, je njegov prijedlog o ustanovljavanju takozvanog malog Šengena radi boljeg povezivanja tržišta zemalja regiona i uklanjanje barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi, usluga i kapitala.

Ovom idejom bila bi obuhvaćena tzv. balkanska šestorka: Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo, odnosno tržište koje obuhvata ukupno više od 20 miliona ljudi.

Vučić, Rama i Zaev su o ovoj temi neformalno razgovarali tokom nedavne sjednice Generalne skupštine UN-a u Njujorku u septembru. Predsjednik Srbije je tada najavio da će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizirani planovi o kreiranju svojevrsnog „malog Šengena" te da je za tu ideju dobio pun konsenzus premijera Sjeverne Makedonije i Albanije.

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH.

Protokolom je predviđeno da današnji razgovori iza zatvorenih vrata Oficirskih paviljona traju oko dva sata, te se obraćanje pregovarača novinarima očekuje oko 11 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.