CEREMONIJA

Sutra početak radova na izgradnji međudržavnog mosta preko Save između BiH i Hrvatske

Evropska unija sufinansira ovaj projekat sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava

Most na Savi. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

10.10.2019

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) prisustvovat  će sutra u Bosanskoj Gradišci zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save između BiH i Hrvatske.

Evropska unija sufinansira ovaj projekt sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicijske banke i sredstava koje su osigurale Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Ovaj projekt je dio velike infrastrukturne investicije EU u iznosu od 38,4 miliona eura, koja uključuje i izgradnju graničnog prijelaza s Hrvatskom na dionici autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, kao i samu dionicu autoputa.

Projekt predstavlja važan korak ka integraciji regiona zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.

Svečanom otvaranju radova prisustvovat će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Mediji su pozvani da proprate ovu ceremoniju u naselju Čatrnja u petak, 11. oktobra 2019. godine u 14:00 sati, na kojoj će se obratiti komesarka Bulc, ambasador Satler, te predstavnici vlasti iz BiH i Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.