BOSANSKA GRADIŠKA

Danas i zvanično počinje izgradnja mosta preko Save između BiH i Hrvatske

Evropska unija sufinansira ovaj projekt sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava

Ceremoniji početka radova prisustvovat će brojne delegacije. Avaz

I. K. / Avaz.ba

11.10.2019

Danas i zvanično počinje izgranja međudržavnog mosta preko rijeke Save u Čatrnji kod Bosanske Gradiške.

Radovi će početi u 14 sati, a nekoliko ekipa već neko vrijeme je na terenu kako bi pripremile prilaz gradilištu, dovezle građevinske mašine itd.  

Zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji mosta prisustvovat će evropska komesarka za transport Violeta Bulc i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johann Sattler). 

Izgradnjom mosta na Savi u punu funkciju bit će stavljen najveći granični prijelaz u našoj zemlji, a BiH će autoputem biti povezana s Hrvatskom i Evropskom unijom. 

Na samo 800 metara od gradilišta nalaze se i najsavremeniji carinski terminali koji su već sada potpuno spremni za svoju funkciju. 



Ugovorom je predviđeno da radovi trebaju biti završeni u roku od 30 mjeseci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Evropska unija sufinansira ovaj projekt sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava, uz zajam Evropske investicijske banke i sredstava koje su osigurale Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Ovaj projekt je dio velike infrastrukturne investicije EU u iznosu od 38,4 miliona eura, koja uključuje i izgradnju graničnog prijelaza s Hrvatskom na dionici autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška, kao i samu dionicu autoputa.

Projekt predstavlja važan korak ka integraciji regiona zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za zapadni Balkan.

Svečanom otvaranju radova prisustvovat će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ugovorom je predviđeno da radovi trebaju biti završeni u roku od 30 mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.