AKTUELNO

Dodik uputio čestitku Handkeu: Nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije izgubljena

Zahvaljujemo vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na vašoj divnoj literaturi, napisao je on

Milorad Dodik, Peter Handke. Avaz

Piše: I. K. / Avaz.ba

11.10.2019

Nakon što je Austrijanac Peter Handke jučer dobio Nobelovu nagradu za književnost, reagirali su mnogi širom BiH, ali i Evrope. 

Handke je, naime, poznat po svojoj podršci Srbiji, režimu Slobodana Miloševića te negiranju genocida u BiH. 

Sve to nije spriječilo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Handkeu uputi čestitku povodom dodjele priznanja. 

Kako je kazao, građani manjeg bh. entiteta Republike Srpske s oduševljenjem su primili vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost. 

- Vi i vaše sveukupno utjecajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili - napisao je Dodik u čestitki. 

- Posebna osjećanja i poštovanje prema vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu šutjeli, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji. Zahvaljujemo vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena - naglasio je Dodik. 

Podsjetimo, Handke je pisac koji se svrstao na stranu fašizma i zločina, besramno braneći Miloševićev režim i ratne zločine u BiH. Zbog takvih stavova, razuman civilizacijski svijet ga je osudio, a Srbija i politički establišment u RS objeručke prihvatio. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.