REAKCIJE Sporna odluka Komiteta za književnost Švedske akademije nauka

Reis Kavazović osudio dodjelu Nobelove nagrade Handkeu: Loša poruka i uvreda žrtava genocida

Očekuje od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu da dignu svoj glas protiv urušavanja vrijednosti

Fena
11.10.2019 11:13

Husein ef. Kavazović

Foto: Avaz

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osudio je odluku Komiteta za književnost Švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu nazvavši je "lošom porukom i uvredom žrtava genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu".

U saopćenju koje je prenijela MINA navodi se kako će se reisu-l-ulema obratiti pravdoljubivim dobitnicima Nobelove nagrade sa zahtjevom da od Komiteta traže promjenu odluke ili da u protivnom vrate svoja priznanja. Također, reisu-l-ulema očekuje od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu da dignu svoj glas protiv urušavanja vrijednosti za koje bi se ljudi od pera trebali zalagati.

- Ovo je strašna poruka koja neće doprinijeti suočavanju s prošlošću, pomirenju na ovim prostorima, niti izgradnji bolje budućnosti u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločina niti zločinaca, a na čemu se godinama temelji Handkeov društveni angažman - kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Kavazovića.

Komentari

NA VRH