OSUDE

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari: Nagrada Handkeu je uvreda ljudskosti

U svom testamentu, Alfred Nobel je naveo da nagrade trebaju ići u ruke onih koji su "učinili najveću dobrobit čovječanstvu"

Memorijalni centar Potočari. Avaz

Fena

11.10.2019

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, uime preživjelih žrtava genocida, osudio je odluke švedske Kraljevske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli Peteru Handkeu.

Iz Centra poručuju da, ne ulazeći u mjerila kvalitete rada Petera Handkea kao književnika, osjećaju dužnost da uime žrtava režima Slobodana Miloševića, ne samo u Srebrenici, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, upozore da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade u devedesetim godinama neskriveno i otvoreno podržavao Miloševićev režim, otvoreno negirajući genocid i zločin protiv čovječnosti koje su snage pod njegovom kontrolom i na njegovom platnom spisku počinile od Prijedora, preko Sarajeva do Višegrada i Srebrenice.

- Podsjećamo da je od aprila 1992. do jula 1995. godine, kroz sistematsku kampanju masovnih ubistava, koncentracionih logora i prisilnih deportacija, u BiH prema konzervativnim procjenama ubijeno oko 100.000 ljudi. Historijski i pravno nedvosmisleno je utvrđeno da je politički i vojni aparat na čijem se čelu nalazio Milošević - kako kroz formalne poluge moći, tako i kao neformalni lider - osmislio, planirao i proveo zločine koju su pred dva suda Ujedinjenih nacija okarakterizirani kao genocid - saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Navode da činjenica da je njegov apologeta i simpatizer dobitnik najvećeg svjetskog priznanja za književnost, te da se pod tom nagradom onda obuhvataju i radovi kojim je slavljena politika genocida, predstavlja udarac na mir žrtava genocida, ali i porodica koje za svojim najbližim još uvijek tragaju po masovnim grobnicama od Prijedora do obala Drine. Dodjela Nobelove nagrade za književnost autoru koji je tvrdio da su se građani Sarajeva pod višegodišnjom opsadom sami granatirali, te otvoreno negirao genocidni karakter zločina počinjenog u Srebrenici i općinama oko Srebrenice predstavlja bazičnu uvredu ljudskosti.

- U svom testamentu, Alfred Nobel je naveo da nagrade trebaju ići u ruke onih koji su "učinili najveću dobrobit čovječanstvu", te "najistaknutijem radu u idealističkom pravcu; za unaprijeđenje bratstva među narodima, smanjenje vojski, promoviranje mira". Dodjela nagrade za književnost Peteru Handkeu uperena je protiv svih ovih vrijednosti. Štaviše, riječ je o odluci koja će produbiti postojeći jaz među narodima, pospješiti normalizaciju genocidnog nasilja i legitimirati pozive na nova nasilja - stoji u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.