SASTANAK

Cvijanović - Satler: Neophodno bez odlaganja formirati novi saziv Vijeća ministara BiH

Vlast je preduslov efikasnog provođenja reformskih procesa

Satler i Cvijanović. Srna

Fena

11.10.2019

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je izrazila čvrstu opredijeljenost institucija tog bh. entiteta ka evropskim integracijama, te naglasila da se ovaj proces mora nastaviti u skladu s principima i pravilima usaglašenog mehanizma koordinacije, kao i s punim uvažavanjem ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovara s novoimenovanim šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler), upoznala je sagovornika s političkom i ekonomskom situacijom u RS i BiH, kao i sa, kako je navedeno, trenutnom stagnacijom u procesu evropskih integracija, koja je uzrokovana činjenicom da ni godinu dana nakon održanih izbora nije konstituisana vlast na svim nivoima u BiH.

Konstatirano je da je neophodno bez odlaganja formirati novi saziv Vijeća ministara BiH, kao i vlast na nivou Federacije BiH, kako bi se osiguralo harmonizirano i usaglašeno djelovanje svih nadležnih institucija u BiH, što je preduslov efikasnog provođenja reformskih procesa, kao i napretka na evropskom putu, saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.