INICIJATIVA

Grubeša nakon smrti Lane Bijedić: Ne trebamo čekati da se dogode ovakva teška zlodjela kako bismo reagirali

U Radnoj grupi za izmjenu zakona stručnjaci za koje vejruje da će konsultirati i akademsku i pravosudnu zajednicu

Josip Grubeša. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

11.10.2019

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih, o čemu je podrobnije danas govorio na pres-konferenciji održanoj u Mostaru.

Iskazavši saučešće porodici i prijateljima tragično stradale Bijedić, Grubeša je kazao kako u BiH postoje „takvi ljudi koji su spremni počiniti ovakva monstruozna djela“.

- Iz tog razloga sam predložio da tražimo model kako ćemo pooštriti kazne za počinitelje ovakvih monstruoznih kaznenih djela. Nismo dali prijedlog jučer da te kazne budu doživotne, da te kazne budu određene na ovoliko i onoliko, nismo rekli da moraju biti smrtne, dali smo samo inicijativu našim članovima Radne grupe koja je sastavljena od predstavnika svih institucija releventnih za pitanje zakonodavstva iz te sfere da pronađu najbolje rješenje - naveo je on.

Kazao je da su u Radnoj grupi stručnjaci za koje vjeruje da će konsultirati i akademsku i pravosudnu zajednicu kako bi, dodao je, došli do najboljih mogućih rješenja, a kako bi, naglasio je, u budućnosti bilo što manje ovakvih teških krivičnih djela.

Izrazio je očekivanja o tome da će vlast u BiH biti formirana čim prije, a koja će moći krenuti u donošenje i ovih izmjena zakona.

S obzirom na ustavne nadležnosti Ministarstva pravde BiH i jasno definirane nadležnosti drugih institucija u BiH, Grubeša je kazao da su u radnoj grupi i predstavnici s nivoa entiteta te da je jasno da su za ovakva konkretna krivična djela nadležni entitetski sudovi.

- Nadamo se da će predstavnici entitetskih ministarstava pravde koji su u Radnoj grupi prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti. Kada govorimo o dinamici donošenja zakona i da li je to moguće ili nije, ja vjerujem da je moguće i da ne trebamo čekati da se dogodi ovakvo teško zlodjelo kako bismo reagirali - rekao je Grubeša.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.