IMENOVANJA Sporan izbor Slavka Gligorića

Novi direktor "Željeznica RS" prijavljen zbog sukoba interesa

Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu biti članovi nadzornih odbora i uprava javnih preduzeća

Fena

"Željeznice RS": O slučaju obaviješten i Nadzorni odbor preduzeća

Foto: Arhiv


"Transparency International" (TI) u  BiH podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v. d. direktora "Željeznica Republike Srpske".

- Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu da budu članovi nadzornih odbora i uprava javnih preduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i poslanik u Narodnoj skupštini RS - ukazuju iz TIBiH.

O tome su obavijestili i Nadzorni odbor "Željeznica", jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim preduzećima RS, koji propisuje da za člana uprave ne može biti postavljen neko ko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji.

Slavko Gligorić je trenutno predsjednik Regionalnog odbora DNS-a, što po Statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju.

- Da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine RS, čiji je i sam poslanik i u narednom periodu može da dođe u situaciju da sam odlučuje o rezultatima sopstvenog rada - naveli su iz ove nevladine organizacije.

Iz istog razloga TI BiH je u martu ove godine prijavio i novoimenovanog direktora „Elektrokrajine“ Dragana Čavića, također zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v. d. direktora, narodni poslanik i predsjednik političke partije.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršilac dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je „Elektrokrajina“ Banja Luka „javno preduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno preduzeće u sastavu Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS".

- I direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD-a i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim preduzećaima. TIBiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora "Elektroprivrede RS" koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi da se „sva imenovanja obavljaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica Nadzornog odbora Slavica Injac.

Uprkos tumačenjima komisije, stav TIBiH je da vršioci dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlaštenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba da spriječi mogućnosti nanošenja štete javnom interesu.

TIBiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima.

Tako Komisija nije utvrdila sukob interesa u slučaju SDS-ovog poslanika Milenka Vićanovića, koji obavlja i funkciju direktora JP "Komunalac Bijeljina", uz obrazloženje da se radi o preduzeću s lokalnog nivoa vlasti, iako u ovom slučaju Zakon jasno propisuje nespojivosti funkcija. U gotovo istom slučaju bivši poslanik Nedeljko Milaković razriješen je funkcije direktora lokalnog preduzeća u Banjoj Luci zbog nespojivosti, te i funkcije narodnog poslanika.

- Nadležni još nisu riješili prijave TIBiH protiv bivšeg zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića, koji je odmah nakon ostavke imenovan na mjesto izvršnog direktora RITE Gacko, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BIH. Kako još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred oba doma Parlamenta BiH, nema ni odgovora na prijavu protiv aktuelnog direktora Puteva RS Nenada Nešića koji je istovremeno i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH - navodi se u saopćenju.

Više o temi Željeznice RS

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na